En AI-genererad bild på Greta Thunberg som Hamas-krigare och en kommentar om ”Sharia-polis”. Det är några av bilderna som en domare vid Uppsala tingsrätt anklagas för att ha spridit vidare på sin privata Facebook.
Kawtar Chibli är muslimsk influencer och kurator på Studenthälsan. Hon är målsägande i ett ärende och ringde till tingsrätten för att ta reda på vem som skulle döma hennes mål.
– Det var inte hon som skulle döma i mitt ärende och det kändes skönt, säger Kawtar Chibli.
Domaren själv skriver till SVT Nyheter Uppsala: ”När det gäller inlägg jag gjort på min privata facebook-sida så kan jag bara be om ursäkt för att de som hittat till den sidan, och läst, uppfattat dem som kränkande.”
Domares användning av sociala medier
Björn Lindén är lagman vid Domstolsverket och den berörda domarens före detta chef. Han sitter med i Europarådets rådgivande organ i frågor som rör domares oberoende, opartiskhet och kompetens.
Rent generellt så har domare rätt till yttrandefrihet – precis som alla andra. Däremot anser rådet att ”domare har en allmän skyldighet att vara återhållsamma när de utövar sin rätt till yttrandefrihet – oavsett om de avslöjar sin identitet eller använder en pseudonym”.
Domarens nuvarande chef, Catarina Barketorp lagman vid Uppsala tingsrätt, har medgivit att förtroendet för domaren är skadat men att hon kommer att fortsätta få döma. Hon förstår också att det kan finnas en oro hos muslimer, men säger att det går att få domare prövade för jäv.
– Det ligger i vårat DNA på något sätt att vi inte tar med oss våra åsikter in i rättssalen, säger Catarina Barketorp.
”Helt öppet sprider hon hat”
Domaren har också JO-anmälts. I anmälan står det bland annat att: ”Grunden för denna anmälan är emellertid domarens grovt rasistiska och islamofobiska uttalanden hon gjort i närtid via sitt Facebook-konto. Helt öppet sprider hon hat och missaktning mot muslimer och araber”