Enligt skollagens regelverk ska närhetsprincipen vara den främsta prioriteten när elever ska placeras på en skola. Och för två år sedan togs syskonförturen inom grundskolan bort i Uppsala kommun. Det här har drabbat många familjer, som nu har barn som går på olika skolor.
Läs mer: Se familjens hektiska hämtning
SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om planerna på att återinföra syskonförturen i skolvalet inom Uppsala kommun, och på måndagen togs det formella beslutet av utbildningsnämnden.
GRAFIK: Så ska syskonförturen fungera
Gäller inom 2 kilometer
De nya reglerna innebär att elever med syskon får förtur om skolan ligger inom 2 kilometers avstånd från hemmet. Utanför tvåkilometersgränsen gäller fortfarande närhetsprincipen. Så bor man längre än 2 kilometer från en skola, exempelvis på landsbygden, så kommer man inte ha möjlighet att tillämpa syskonförturen när man väljer skola för sina barn.
Varför gäller syskonförturen inte om man bor längre än 2 kilometer från en skola?
– Lagstiftningen på det här området idag betonar först och främst att närheten är det som ska vara avgörande i samband med skolvalet. Att vi nu kombinerar närhetsprincipen med syskonförtur så är det ändå ett sätt att gå en otydlig lagstiftning till mötes, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Tidigare i höstas skickade Caroline Hoffstedt (S) en skrivelse till ansvarige ministern Gustav Fridolin, där hon bad honom se över skollagen. Hon inväntar fortfarande svar från ministern.
Fler syskon splittrade i år
2015 var det 76 barn som inte fick sitt förstahandsval i skolvalet inom Uppsala kommun, och som på grund av det går på en annan skola än sitt syskon.
2016 var det 126 barn som inte blev placerade på samma skola som sitt syskon.
Siffrorna gäller elever från förskoleklass upp till årskurs 9.
Källa: Antagningsenheten, Uppsala kommun