För två år sedan togs syskonförturen inom grundskolan bort i Uppsala kommun. Efter en översyn av de principer som gäller när elever söker plats i skolan har utbildningsnämnden nu beslutat att återinföra syskonförturen.
– Jag upplever att vi har haft ett alldeles för fyrkantigt system för skolvalet i Uppsala kommun. Det har splittrat familjers barn på olika skolor, och jag ser det som orimligt utifrån en familjesituation att vi ska ha det på det viset.
Se mer: Se familjens hektiska hämtning
”Lagen måste ändras”
Sedan syskonförturen togs bort har den relativa närhetsprincipen legat till grund för vilken skola ett barn har placerats vid. Det innebär att de barn som bor närmast en skola har prioriterats framför ett syskon till ett barn som redan går på en skola.
Men att återinföra syskonförturen är inte okontroversiellt. Enligt skollagen är närhetsprincipen den främsta prioriteten vid en elevs placeringen på en skola, och ska alltså gå före syskonförturen.
Caroline Hoffstedt (S) tycker dock att lagstiftningen är otydlig, och tänker i en skrivelse påtala det för utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
– Lagen måste ändras i första hand. Det kan inte vara så att Uppsala kommun ska anpassa sig till byråkratiska regelverk. Olika kommuner tillämpar lagen på olika sätt, och det är en slump vilka som får tillsyn av Skolinspektionen.
Se mer: Så ska syskonförturen fungera
Beredd att bryta mot lagen
I väntan på en lagändring är hon beredd att bryta mot lagen, och att möta konsekvenserna.
– Jag har försäkrat mig om att jag inte kommer att hamna i fängelse, det värsta skulle möjligtvis kunna vara domstolstrots. Men då får det vara så, för jag anser att det är lagen det är fel på.
Ja till syskon – inom 2 kilometer
När syskonförturen återinförs nästa år ska den bara gälla om skolan ligger högst två kilometer från barnens hem.
Det innebär att om det äldre syskonet går på en skola inom två kilometer från hemmet, ska det yngre syskonet få förtur till den skolan.
Däremot gäller syskonförturen inte om det äldre syskonet går på en skola som ligger utanför tvåkilometersgränsen.
Där kommer den relativa närhetsprincipen att gälla som urvalsprincip.
Den relativa närhetsprincipen innebär att avståndet mellan en elevs folkbokföringsadress och den skola eleven har sökt till mäts, och sätts i förhållande till en annan närliggande skola. Sedan gör man likadant för alla elever som har sökt till skolan, och jämför avstånden.
Källa: Utbildningsnämnden, Uppsala kommun