Caj Ilotuuli besöker Mikaelsgården fem gånger i veckan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Caj Ilotuuli besöker Mikaelsgården fem gånger i veckan, och är tacksam över att verksamheten får finnas kvar. Foto: Elsa Sandin

Klart: Mikaelsgården räddas

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års försök att hitta nya lokaler för Mikaelsgården finns nu en lösning: Kyrkan skänker marken till Stadsmissionen.

– Vi har letat i flera år efter en annan plats, så det känns fantastiskt att få vara kvar här, säger Uppsala Stadsmissions direktor Maja Hvarfner.

Mikaelsgården, som är Uppsala stadsmissions öppna dagverksamhet, har funnits sedan 2006 i parken utanför Mikaelskyrkan i centrala Uppsala. Där ger man stöd till personer som lever i utsatthet – som till exempel hemlösa.

Hemlöshet i Uppsala

I många år har verksamheten hotats av rivning. Bland annat är byggnaden på väg att sjunka ned i marken och golvet lutar. Även inomhusmiljön är sliten och i källaren huserar råttor. Senast i juni nästa år måste byggnaden rivas.

En lättnad efter beslutet

För Carola Matilainen, föreståndare för Mikaelsgården, och Uppsala stadsmissions direktor Maja Hvarfner, är beslutet en lättnad.

– Våra gäster är vana att komma hit, det är som deras hem. Det känns viktigt att bevara den möjligheten, säger Maja Hvarfner.

Caj Ilotuuli besöker Mikaelsgården fem gånger i veckan, trots att han nu har fått en egen bostad.

– Jag är väldigt glad och lättad att Mikaelsgården får stå kvar och fortsätta. De har hjälp mig med så mycket.

Bygglov och finansiering att vänta

Den stora diskussionen kring ägarskapet är över, och planen är nu att ha fortsatt kontakt med länsstyrelsen som kan bevilja tillstånd för bygglov. Önskemålet är att bygga ett större hus. Finansieringen hoppas Maja Hvarfner kan komma från Uppsalaborna och andra engagerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlöshet i Uppsala

Mer i ämnet