Hör mer om vad Uppsala stadsmission säger om Bostad först – och utmaningen med bostadsbristen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad Johanna Rudmark Hagström på Uppsala stadsmission säger om Bostad först – och utmaningen med bostadsbristen. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Uppsala stadsmission hoppas på fler lägenheter för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Först en egen bostad, utan krav på drogfrihet, och sedan hjälp. Sedan ett år tillbaka har Uppsala kommun lägenheter för hemlösa.

– Förhoppningsvis kan det bli ytterligare tre-fyra lägenheter från Uppsalahem i januari, säger Johanna Rudmark Hagström på Uppsala stadsmission.

Sedan 2017 rekommenderar Socialstyrelsen kommuner att ge hemlösa en egen bostad först, utan krav på drogfrihet, för att sedan ge individuell hjälp.

Modellen kallas Bostad först – och infördes i Uppsala i fjol. Ett samarbete mellan kommun, bostadsbolaget Uppsalahem och ideella föreningen Uppsala stadsmission.

Hemlöshet i Uppsala

I dag finns elva hyreslägenheter som tidigare hemlösa nu bor i.

– Vi ser goda resultat och ingen har blivit vräkt, säger Johanna Rudmark Hagström, chef på Uppsala stadsmission.

Annat var det när Bostad först testades 2016 till 2019 i Uppsala. Projektet lades ned efter att grannar blivit störda och deltagare vräkts. Enligt kommunen var felet att de ensamma var ansvariga. Nu har Stadsmissionen fått det stöduppdraget.

I klippet: Hör mer om vad Uppsala stadsmission säger om Bostad först – och utmaningen med bostadsbristen.

Bostad först

• Vanligen finns så kallade boendetrappor, där hemlösa måste kvalificera sig från härbärge till lågtröskelboende, träningslägenhet och där en egen lägenhet kräver drogfrihet. Med Bostad först finns inga krav på drogfrihet men den som vill ha kvar boendet måste förr eller senare bryta med sitt tidigare liv. Det är ett andrahandskontrakt som senare kan övergå till förstahandskontrakt. För att behålla bostaden gäller samma regler som för andra hyresgäster.

• 2023 gick 70 miljoner kronor i statsbidrag till 102 kommuner för att införa eller arbeta med Bostad först. I år fick 115 kommuner dela på 68,5 miljoner kronor. Det är dock långt ifrån regeringens mål om nationellt införande till 2026. Några orsaker kan vara bostadsbrist och att metoden är relativt ny och annorlunda mot traditionella arbetssätt med boendetrappor.

Bostad först i Uppsala län

Enköping Har Bostad först sedan 2017.

Heby Har Bostad först sedan 2022.

Håbo Har påbörjat arbete för att införa Bostad först.

Knivsta Har Bostad först som ett treårigt projekt sedan 2024.

Tierp Har inte Bostad först.

Uppsala Har Bostad först sedan 2023.

Älvkarleby Har inte Bostad först men utreder möjligheterna.

Östhammar Har inte Bostad först.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlöshet i Uppsala

Mer i ämnet