Man med skägg framför gröna lövträd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig detta”, säger Klas som blev av med sin bostad i samband med att han sjukskrevs för en arbetsskada. Foto: David Rydell/SVT

Klas skadade sig på jobbet – blev hemlös: ”Kunde inte föreställa mig”

Uppdaterad
Publicerad

Rörmokaren Klas Detrumf, 49, drabbades av en arbetsskada – några månader senare stod han utan bostad. Försäkringskassans handläggningstid var lång och socialtjänsten godkände inte försörjningsstöd förrän han fick hjälp av Stadsmissionen.

– Jag som jobbat hela livet kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig detta, säger han.

Klas Detrumf kliver in på Mikaelsgården i Uppsala. Under det senaste året är det en plats där han har spenderat en stor del av sin tid. Under 2023 skadade han sin axel i arbetet som dörrvakt och rörmokare.

Kort därpå ändrades tillvaron drastiskt.

Klas Detrumf blev hemlös och berättar hur han i månader kämpat för både sjukpenning och ekonomiskt bistånd, något Stadsmissionen menar är svårare att få i dag.

Försäkringskassans handläggning drog ut på tiden och socialtjänsten godkände inte ekonomiskt bistånd till en början, berättar Klas i årets ”Fattigdomsrapport” av Stadsmissionen.

– Jag gjorde en ansökan till Försäkringskassan redan i oktober och lyckades få en utbetalning, men sen gick sjukskrivningen ut. Det blev ett glapp i ett sjukintyg från min husläkare och då började processen om, säger han och fortsätter:

– Det blev en sex månader lång utredning innan jag överhuvudtaget fick några pengar. Det resulterade i att jag blev bostadslös och var uteliggare under december och januari månad.

”Inget skyddsnät”

Det var inte förrän han tog hjälp från Stadsmissionen med att fylla i en ansökan som han beviljades försörjningsstöd.

– När man har jobbat hela sitt liv så tänker man att man byggt upp ett skyddsnät, men jag hade helt fel i det.

Zinver Zand, tillfällig avdelningschef på Socialtjänst-ekonomiskt bistånd i Uppsala, skriver i ett mejl till SVT att de inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretess men att det är viktigt att ”personen lämnar in en fullständig ansökan från början”.

”Kompletteringar kan förlänga handläggningstiden. Vi beklagar om någon upplever att ett ärende drar ut på tiden”, skriver hon.

I Klippet: Hör mer om hur Klas förlorade sin bostad efter arbetsskadan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.