Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som händer? Det undrar Kjell Eriksson när han ser massorna läggas ut ett par hundra meter från sitt föräldrahem i Ledinge. Hör mer om schaktningen av rivningsmassorna i klippet. Foto: SVT

Knivsta kommun stoppar dumpning av rivningsmassor

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilar med släp som åker fram och tillbaka med rivningsmassor till en tomt i Knivsta har väckt oro i området. Nu stoppar kommunen verksamheten i Ledinge då bedömningen är att massorna kan vara skadligt för människors hälsa – eller miljön.

I omkring två veckor har lastbilar rullat på smala vägar ut i terrängen i Ledinge med schaktmassor som tömts och plattats till. Massorna innehåller bland annat kablar, cementrör, armeringsjärn – och till och med en gravsten.

– Jag är rädd för det man inte ser – det som kan vara asbest och kvicksilver från lysrör, säger en person som följt lastbilarna och som vill vara anonym.

Kjell Eriksson bor i närheten av platsen där en flera hundra meter lång väg formats med hjälp av massorna.

– Varken kommunen eller länsstyrelsen visste om det här innan en granne ringde in och påtalade det. Hur kan man låta hundra lass transporteras med ett innehåll som man inte vet exakt vad det är? säger Kjell Eriksson.

Inspektörer på plats

Kommunen har följt verksamheten sedan man först fick in klagomål på transporterna i slutet av november. Det framgår av beslutet om förbud. Och samma dag som SVT besökte området var miljöinspektörer på plats.

I Knivsta kommuns beslut från 13 december står att ”under inspektionen som varade i cirka 15–20 minuter hann fem lastbilar med flak med massor komma till platsen. I massorna syntes blandat avfall med bland annat plast, kablar, slangar, armeringsjärn, metall, glas och trä”.

Av kommunens beslut framgår också att bygg- och miljönämnden kan komma att ställa krav på att massorna undersöks och eventuellt saneras om miljöbalken kräver det.

En representant för företaget säger till SVT att man tycker att det är bra att kommunen tar sitt ansvar, och att företaget vill göra rätt för sig. En av markägarna hävdar att materialet är analyserat och inte utgör någon fara.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.