En delad bild som visar två sektioner: Den vänstra sektionen visar en person i en mörk jacka med kort hår, och den högra sektionen visar en säkerhetsvakt i en gul reflexväst med texten ”VÄKTARE”. Vaktens utrustning är synlig och inkluderar bärbara enheter och en radio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svaret kring hur mycket du måste studera för att få resa på studentrabatt eller om biljettkontrollanterna går på provision. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Kontrollanten: Det händer om din mobil med UL-biljetten laddat ur

Uppdaterad
Publicerad

Har biljettkontrollanterna provision? Och får alla studenter studentrabatt? Här är kontrollanternas svar på några av de vanligaste frågorna de får i UL-trafiken.

1 500 kronor. Så mycket kostar det den som saknar giltig biljett i UL-trafiken.

– Vi ger en ganska hög tilläggsavgift som gör att man kanske inte har råd med andra saker på grund av att man köpte felaktig biljett eller inte hade biljett, säger Anette Eriksson som är arbetsledare för biljettkontrollanterna på UL.

I klippet: Hör arbetsledaren svara på fem av resenärernas vanligaste frågor kring kontroller på Uppsalapendeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.