Personer i reflexvästar med texten ”KONTROLLANT” står på ett pendeltåg med resenärer i bakrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på biljettkontroll i UL-trafiken. En av de vanligaste orsakerna till att en tilläggsavgift måste delas ut är att resenären reser på en felaktig biljett, enligt kontrollanterna. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Allt fler UL-resenärer åker dit i biljettkontroller

Publicerad

Antalet tilläggsavgifter som delats ut i UL-trafiken har ökat under de senaste fem åren. Hittills i år, fram till och med den 16 oktober har 9 132 tilläggsavgifter delats ut inom UL-trafiken. Det är drygt 1 500 fler än helårssiffrorna 2019.

Ökningen kan, enligt Anette Eriksson, som arbetar som arbetsledare för kontrollanter i UL-trafiken, förklaras av att kontrollanternas arbetssätt har förändrats.

– Vi har effektiviserat vårt arbetssätt genom tekniska hjälpmedel och det innebär att vi hinner göra fler kontroller. Procentuellt av dem vi kontrollerar så är det cirka två till tre procent som inte har giltig biljett och då vi utfärdar en tilläggsavgift, säger Anette Eriksson.

Utfört HLR

Enligt kontrollanten Valdemar, som vill vara anonym, handlar yrket om så mycket mer än bara att kontrollera biljetter.

Det kan handla om att hjälpa någon med resväg eller att hjälpa någon i rullstol ombord. I vissa situationer har till och med kontrollanterna lyckats rädda människoliv, berättar han.

– Vi har kollegor ombord som utfört hjärt- och lungräddning och räddade en mamma som fick hjärtstopp. Vi kommer alltid att prioritera den typen av situationer före en biljettkontroll, säger Valdemar.

I klippet: Följ med kontrollanterna ombord SL-pendeln på sträckan mellan Uppsala – Stockholm.

Tilläggsavgifter som delats ut i UL-trafiken

2019: 7 577

2020: 8 775

2021: 10 897

2022: 11 976

2023: 10 938

2024: (fram till 16 oktober): 9 132

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.