Professor Lars Lind vid Uppsala universitet, som står bakom slutsatsen, inledde forskningsprojektet på 1970-talet och har sedan dess följt hälsotillståndet för över 2 000 män som inledningsvis var i 50-årsåldern och hjärtfriska.
Enligt Lind, som intervjuas av Sveriges Radio Ekot, visar hans forskning att det dåliga kolesterolet, LDL, ökar risken för hjärtinfarkter även i högre åldrar.
Annan forskning har visat att riskfaktorer annars minskar i betydelse i takt med att personer åldras, men så behöver alltså inte vara fallet med hjärtinfarkter och höga kolesterolvärden, enligt Lars Lind.
Uppmana äldre att sluta
Han noterar att det är en trend inom sjukvården att uppmana äldre att sluta med sina statiner, vilket är den vanligaste behandlingsformen mot höga kolesterolvärden, just för att de uppnått en hög ålder. Men detta är alltså fel, enligt professorn.
Hans slutsats välkomnas av Kristina Sparreljung som är generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden:
– Behandling med statiner är ett av de viktigaste skälen till att antalet hjärtinfarkter och dödligheten i hjärtinfarkt har minskat”, säger hon i ett pressmeddelande.
Även Livsmedelsverket rekommenderar en fortsatt behandling av statiner för äldre patienter. Lars Linds studie, som nyligen publicerades i Journal of American Heart Association, har bland annat finansierats av just Hjärt-Lungfonden.