Kvinna i röd kappa stående på en gata, med en svart scarf runt halsen. Bredvid Manar Al-Houda skolbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Christiernin (S) som är frustrerad över att bli tvingad att betala ut skolpeng till Manar Al-Houda. Foto: SVT

Kommunen tvingas betala ut miljoner till Uppsalaskola – trots indraget tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen måste fortsätta betala ut miljonbelopp till Uppsalaskolan Manar Al-Houda trots att skolan stängs av Skolinspektionen på grund av omfattande brister.

– Det rör sig om miljonbelopp. Vi måste fortsätta betala för att förvaltningsrätten tar väldigt lång tid på sig, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Det var i mars i år som skolan Manar Al-Houda fick sitt tillstånd att bedriva skolverksamhet återkallat.

Även om skolan inte får fortsätta har över 100 nya elever börjat under höstterminen och skolan fortsätter att få bidrag i miljonklassen varje månad, något UNT har rapporterat om.

– Det som är så fel med där vi är nu är att skolan är utdömd. Det här ska överklagas men överklagan tar så lång tid, säger Eva Christiernin (S).

Skolan har överklagat

Ledningen på Manar Al-Houda har överklagat Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten. Skolan menar på att bedömningen att skolans ledning är olämplig är helt felaktig.

En annan del som legat till grund för Skolinspektionens beslut är att årsredovisningar inte upprättats i tid. Här menar skolan att Skolinspektionen har ett ansvar som inte påpekat detta innan återkallelsen.

Vill inte kommentera

”Omständigheten att föreningen inte upprättat årsredovisningar har Skolinspektionen känt till, och genom sin passivitet bidragit till, sedan fler år utan någon varning eller invändning mot föreningen”, skriver det juridiska ombudet i överklagandet till förvaltningsrätten.

SVT Uppsala har sökt ledningen på Manar Al-Houda som valt att inte kommentera.

I klippet: Hör vad Eva Christiernin (S) tycker om att kommunen fortsatt måste betala ut skolpeng till Manar Al-Houda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.