Parterna gjorde överenskommelsen tisdagen 21 juli. Något som innebär att samtliga konfliktåtgärder avblåses omedelbart och att samtliga liggande varsel återkallas.
Konflikten har handlat om deltidsbrandmännens arbetstider och ersättning och berört 10 000 deltidsbrandmän i landet. Fackförbundet Brandmännens riksförbund (BRF) har krävt en löneförhöjning på 15 procent under tre år. Motparten, Sveriges Kommuner och Landsting, har ansett att det är orealistiskt.
Höjd ersättning
Det nya avtalet som parterna kommit överens om innebär bland annat att ersättningen för beredskapstjänst höjs från 3678 kronor till 4006 kr per beredskapsvecka. Även timersättningen som deltidsbrandmännen får vid utryckning under första timmen höjs från 228 kronor till 239 kronor. Dessutom blir det förbättringar inom ersättningen till gravida arbetstagare. Där har antalet dagar med ersättning utökats från 90 till 180 dagar.
– Det är förstås glädjande att vi efter långa och rätt tuffa förhandlingar nått hela vägen fram med medlarnas hjälp, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens Riksförbund i en kommentar i ett pressmeddelande.
”Tuffa förhandlingar”
Även från arbetsgivarsidan är man nöjda med att man lyckats träffa ett avtal.
– Vi är glada att kunna möta upp på flera punkter, det har vi varit villiga att göra genom hela förhandlingsperioden och vi och BRF har nu nått en lösning som båda parter kan vara nöjda med. Det har varit långa och rätt tuffa förhandlingar, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
Rekryteringskommission
En av de stora frågorna som konflikten handlat om förutom ersättningsnivåerna, är rekryteringsfrågan. Nu har parterna kommit överens om att tillsätta en gemensam kommission som ska arbeta för att säkerställa framtidens rekryteringsbehov. Kommissionen ska ledas av en opartisk ordförande. Vem det blir är ännu oklart.
– Vi är överens om att vi gemensamt, under ledning av en opartisk ordförande, ska belysa verksamheten och se hur vi tillsammans kan medverka för att skapa bättre förutsättningar för räddningstjänst i beredskap, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation.
– Det här är ett stort steg framåt. Rekryteringsfrågan är brinnande. Nu får vi in en extern part som kommer hjälpa till att hitta lösningar på hur vi hitta män och kvinnor som vill arbeta som deltidsbrandmän. Det här är avgörande framför allt för verksamheten på landsbyggden, säger Mikael Svanberg som är förbundsledamot i BRF till SVT Nyheter Uppsala.
Behöver analysera
I Uppsala län har drygt 400 deltidsbrandmän berörts under den pågående konflikten. Något som påverkat verksamheten, inte minst på de mindre orterna i länet.
– Eftersom konflikten är över och varslen tas bort så kommer det helt klart göra att vi kan bemanna på ett annat sätt. Men jag behöver få analysera avtalet som är på flera sidor mera, innan jag uttalar mig mer, säger Anders Fridborg som är biträdande brandchef vid Uppsala brandförsvar.
Det nya avtalet löper över 18 månader, fram till den 30 september 2016.