Älvkarleby kommun vill få tillbaka en Arbetsförmedling på plats i Skutskälr. Foto: TT

Kontorsdöd slår mot arbetssökande – Älvkarleby drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen får nu kritik av Sveriges kommuner och landsting som undersökt hur kommunerna påverkats som har blivit av med kontor. I Älvkarleby kommun jobbar man nu för att få tillbaka myndighetens närvaro.

17 december 2015 skickade Arbetsförmedlingen ut ett pressmeddelande om att kontoren i Bålsta, Heby och Skutskär skulle läggas ner.

”Nedläggningen av kontorslokaler innebär dock att Arbetsförmedlingens verksamhet fortsätter i dessa kommuner, men på ett förnyat sätt. Med utvecklingen av digitala kanaler blir tjänsterna oberoende av tid och plats och de arbetssökande kan vara mer delaktiga i sin planering”, står det i pressmeddelandet.

Men Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, säger till TT att ”bristen på personal och lokal närvaro påverkar servicen”.

Ingen personal i Skutskär

I Älvkarleby kommun är kommunalrådet Marie Larsson (S) inte alls nöjd med att kontoret lades ner i våras. I Skutskär finns nu varken personal eller möjlighet att digitalt skriva in sig. I stället hänvisas de till Tierp.

– Vi är den kommun som har störst utmaningar i länet, då är det också viktigt att resurserna läggs här, säger Marie Larsson.

Frågan om att uppvakta Arbetsförmedlingen har varit uppe i kommunstyrelsen i Älvkarleby.

– Vi vill ha ett kontor i vår kommu

Marie Larsson (S) är kommunalråd i Älvkarleby kommun Foto: SVT

n, för vi vill utveckla en samverkan kring individerna som inte har jobb. Dessutom har vi ett högt mottagande av nyanlända som behöver stöttning, säger Marie Larsson.

– Den här frågan är oerhört viktig för oss och har högsta prioritet.

SVT Nyheter Uppsala har sökt ansvarig för Arbetsförmedlingen i Uppsala län, men de har inte gått att nå.

Arbetslösheten i siffror

Så här många i gruppen 16-64 år var öppet arbetslösa förra året, enligt statistik från Arbetsförmedlingen:

Älvkarleby: 11,6 procent

Tierp: 9,1 procent

Enköping 6,2 procent

Uppsala 5,9 procent

Heby 5,5 procent

Håbo 4,2 procent

Östhammar 4,0 procent

Knivsta 3,0 procent

Källa: Ekonomifakta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.