17 december 2015 skickade Arbetsförmedlingen ut ett pressmeddelande om att kontoren i Bålsta, Heby och Skutskär skulle läggas ner.
”Nedläggningen av kontorslokaler innebär dock att Arbetsförmedlingens verksamhet fortsätter i dessa kommuner, men på ett förnyat sätt. Med utvecklingen av digitala kanaler blir tjänsterna oberoende av tid och plats och de arbetssökande kan vara mer delaktiga i sin planering”, står det i pressmeddelandet.
Men Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, säger till TT att ”bristen på personal och lokal närvaro påverkar servicen”.
Ingen personal i Skutskär
I Älvkarleby kommun är kommunalrådet Marie Larsson (S) inte alls nöjd med att kontoret lades ner i våras. I Skutskär finns nu varken personal eller möjlighet att digitalt skriva in sig. I stället hänvisas de till Tierp.
– Vi är den kommun som har störst utmaningar i länet, då är det också viktigt att resurserna läggs här, säger Marie Larsson.
Frågan om att uppvakta Arbetsförmedlingen har varit uppe i kommunstyrelsen i Älvkarleby.
– Vi vill ha ett kontor i vår kommu
n, för vi vill utveckla en samverkan kring individerna som inte har jobb. Dessutom har vi ett högt mottagande av nyanlända som behöver stöttning, säger Marie Larsson.
– Den här frågan är oerhört viktig för oss och har högsta prioritet.
SVT Nyheter Uppsala har sökt ansvarig för Arbetsförmedlingen i Uppsala län, men de har inte gått att nå.
Arbetslösheten i siffror
Så här många i gruppen 16-64 år var öppet arbetslösa förra året, enligt statistik från Arbetsförmedlingen:
Älvkarleby: 11,6 procent
Tierp: 9,1 procent
Enköping 6,2 procent
Uppsala 5,9 procent
Heby 5,5 procent
Håbo 4,2 procent
Östhammar 4,0 procent
Knivsta 3,0 procent
Källa: Ekonomifakta.