Under tisdagskvällen genomfördes en stor polisinsats i Björklinge. Där beslagtog polisen närmare 200 kilo sprängmedel. Två personer har anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
– Gissningsvis skulle den mängden göra en ofantlig skada. Det är svårt att svara på men den mängden skulle kunna skada ett större kvarter, säger Nils Myhr.
Trenden i gängkonflikter
Han är kriminaltekniker och upplever att det har blivit trendigt att använda sprängmedel i gängkonflikter och han får stöd i statistiken. Ser man på antalet detonationer inom polisregion Mitt, där Uppsala ingår, så har sju olika former av sprängladdningar detonerat till och med september i år. Det är fler detonationer än 2021 och 2022 sammanlagt då antalet anmälda detonationer var sex stycken.
Även antalet anmälningar gällande försök till allmänfarlig ödeläggelse har gått upp. Från att ha varierat mellan 1-2 anmälningar per år mellan 2018-2022 är den siffran uppe i sju hittills i år.
”Ser ut lite som en krigsplats”
Nils Myhr säger att en anledning är att det är så lätt att få tag på.
– Det är speciellt att komma till en sådan här plats, det ser ju ut lite som en krigsplats och det är tack och lov något vi i Sverige är extremt ovana vid, säger Nils Myhr.
I klippet: ”Oroväckande lätt att komma över”, polisen om varför sprängvåldet ökar.
Statistik över sprängningar inom polisregion Mitt
2018
Detonationer: 3
Förberedelse: 10
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 2
2019
Detonationer: 3
Förberedelse: 7
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1
2020
Detonationer: 7
Förberedelse: 8
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1
2021
Detonationer: 2
Förberedelse: 6
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 1
2022
Detonationer: 4
Förberedelse: 17
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 2
2023
Detonationer: 7
Förberedelse: 6
Försök till allmänfarlig ödeläggelse: 7
Källa: Polisen