• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Coronakrisen är förödande för restaurangbranschen. ”Som att vara skeppsbruten utan land i sikte”, säger Daniel Eriksson, ägare till Domtrappkällaren. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Coronakrisen förödande för krog- och restaurangbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Stängda eller i stort sett tomma restauranger och klubbar, räkningar som ska betalas med intäkter som inte finns. Coronakrisen slår hårt mot många av Uppsalas krögare.

– Det är helt galet, säger Johan Lindh, delägare i Birger Jarl.

På entréer och skyltfönster runt om i Uppsala sitter lappar om att inrättningen håller stängt på grund av coronaviruset. Lokalerna som tidigare varit fyllda med människor ekar tomma.

En av dem är nattklubben Birger Jarl, som bommade när regeringen beslutade att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer. Efter det kom kravet att bara ha bordsservering – därefter sänktes taket för antalet tillåtna personer till 50.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har inga inkomster överhuvudtaget. Jag kan inte säga att det går dåligt – det går inte alls, säger delägaren Johan Lindh.

Schemarader för timanställda är strukna och man försöker dra ned på andra kostnader.

– Det har bara gått ett par veckor men det känns som en evighet. Jag är en obotlig optimist, men jag vet inte hur länge vi kan hålla ut.

Tappade 75 procent

På restaurang Domtrappkällaren håller ägaren Daniel Eriksson öppet – men avbokningarna haglar in. Under löningsfredagen tappade man 75 procent i intäkter jämfört med innan krisen.

– Det är bistra tider. Vi ser inte horisonten, säger han.

Han efterfrågar tydligare stöd från staten, inte bara lån och skatteanstånd.

– Under våra tre år här har vi och våra anställda bidragit med tio miljoner till statskassan. Det kanske är läge att vi får något mer konkret tillbaka, säger Daniel Eriksson.

En tillsvidareanställd har fått gå och timanställda får färre timmar. Daniel Eriksson har inte ansökt om korttidspermittering.

– Vi har så mycket blandade arbetsformer så det blir svårt att göra så, då måste vi permittera alla tillsvidareanställda. Men det kan bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet