Färre kvinnor startar företag – ”Vi kan missa en ny Steve Jobs”

Uppdaterad
Publicerad

Många unga kvinnliga entreprenörer i Uppsala tycks hoppa av sina karriärer som egna företagare. Det här oroar professor Pontus Braunerhjelm som menar att inte är bra för samhällsutvecklingen.

I Uppsala finns det flera företagsfrämjande institutioner som till exempel Drivhuset och Uppsala Innovation Center, UIC, där unga entreprenörer kan få hjälp att starta upp nya företag.

Det första steget in i företagandet är via Drivhuset. Då är det ungefär hälften kvinnor och hälften män som får hjälp. Nästa steg i utvecklingskarriären kan vara till exempel UIC, men då är det övervägande män som får hjälp. Varför det ser ut så här vet man inte.

– Vi vill undersöka var de kvinnor som startar med oss tar vägen. Vi har en ambition att tillsätta resurser för att följa upp de kvinnor som startade hos oss, säger Catharina Schröder, vd på Drivhuset i Uppsala.

Nyföretagandet på tillbakagång – mest för kvinnorna

Kvinnors nyföretagande är på tillbakagång mer än männens. Något som syntes i Entreprenörskapsforums rapport för 2017.

– Totalt minskade entreprenörskapet i Sverige 2017 och det drevs helt av nedgången av kvinnors nystartande av företag. Det är oroväckande för det finns många goda idéer bland kvinnor som förtjänar att bli testade på marknaden och som kan bli framgångsrika företag på sikt och ge betydande sysselsättningseffekter, säger Pontus Braunerhjelm, professor och forskningsledare vid Entreprenörskapsforum.

2018 års rapport är ännu inte publicerad men tendensen tycks hålla i sig.

– Det är en trend som fortsätter, säger Pontus Braunerhjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.