Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om länsstyrelsens syn på Uppsalas vattentillgång framöver i klippet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Länsstyrelsen: Sämre tillgång till vatten i Uppsala

Publicerad

Grundvattennivåerna i länet är för årstiden ovanligt höga. Men flera kommuner riskerar ändå att drabbas vattenbrist till sommaren, enligt länsstyrelsen.

– Det tar lång tid för vattnet att komma ner i de stora magasinen, säger Lennart Nordvarg på länsstyrelsen.

Vattentillgången i Uppsala län har blivit något sämre de senaste åren, enligt länsstyrelsen i Uppsala.

Det handlar framför allt om att det tar lång tid för vattnet att komma ner i de stora grundvattenmagasinen i berggrunden, säger miljöchef Lennart Nordvarg.

– Det är grundvattenmagasin som fylls på ganska långsamt, men här i Uppsala län är vi mer beroende av våra rullstensåsar. Vi har två stora, Uppsala- och Enköpingsåsen där vattentillgången är god.

Men i vissa delar av länet finns det inga rullstensåsar – Östhammars kommun tillhör ett av de områdena.

– Då blir det genast mer bekymmersamt, i Östhammars kommun har man svårigheter att få tag i vatten i perioder då det råder vattenbrist.

Ovanligt höga nivåer: ”Kan svänga snabbt”

Grundvattenexperten Bo Thunholm säger att grundvattennivåerna just nu är höga i stora delar av Sverige. I Uppsala är nivåerna ovanligt höga för årstiden vad gäller både stora och små magasin.

– För de stora ser det ut att vara en god vattentillgång för hela sommaren, men för de små kan läget förändras snabbt. Under 2018 var nivåerna goda, men sen kom en extremt torr sommar och då nådde vi bottennoteringar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.