Museichefer vittnar bland annat om hur pandemin och åratals urholkning av ekonomin försvårar insamling och på sikt kan påverka museernas samhällsbetydelse.
91 museichefer i landet har svarat på frågor i rapporten från branschorganisationen Sveriges Museer - och deras svar visar att läget för landets museer blivit mörkare det senaste året.
Över hälften, 54 procent, av museerna har ett ”sämre ekonomiskt läge” 2021 än för ett år sedan.
– De som har ett stort underlag av turister i sin verksamhet, och som dessutom tar entréavgift – för dem spelar corona en väldig stor roll, säger Daniel Wetterskog, chef för Upplandsmuseet.
Anslag ”i princip inte räknats upp”
Upplandsmuseet har mestadels gratis inträde och tappade entréavgifter enbart från vissa utställningar. Ett större problem där är anslagen.
– Om man tittar utifrån länsmuseerna så kommer finansieringen från två håll, regionerna och staten. Och den statliga potten har i princip inte räknats upp, säger Daniel Wetterskog.
Ur ”Museer under press 2021”
• 54 procent av museerna har ett sämre ekonomiskt läge än året innan, då 50 procent svarade på samma sätt.
• 36 procent anger att det ekonomiska läget är likvärdigt med fjolåret. Men det innebär i realiteten att basverksamhet skärs ner då kostnaderna ökar. ”Nuvarande läge har föregåtts av åratal av ekonomisk urholkning, som ytterligare förvärrats av att besöksintäkterna rasat under 2020”, uppger rapporten.
• 50 procent rapporterar att möjligheterna att bedriva en aktiv samlingsförvaltning är dåliga. Det innebär bland annat att museer saknar resurser att samla in vår samtid för framtida besökare.
• Rapporten ”Museer under press 2021 – läget i landet enligt 91 museichefer” släpptes den 10 februari i samband med konventet Folk och kultur. Undersökningen genomfördes av Sveriges Museer vid årsskiftet 2020/2021. Frågorna skickades till de 201 cheferna för Sveriges Museers medlemsinstitutioner.
Källa: Sveriges Museer