Kroganställd i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror det är mer vanligt idag att man inte bara brukar alkohol när man är ute”. Hör krogarbetaren Lisa Dahm berätta om läget på krogarna i Uppsala. Foto: SVT

Lisa jobbar på krogen i Uppsala: ”Drogerna märks allt mer”

Publicerad

Polisen, kommunen och krogbranschen menar att droganvändningen är ett stort problem på krogarna i Uppsala. Nu går de samman för att få ett stopp på utvecklingen.

– För att vi ska lyckas måste vi göra det tillsammans, säger Lisa Dahm som arbetar på en krog i centrala Uppsala.

I ett nytt projekt i Uppsala län har Uppsala kommun och länsstyrelsen tillsammans med polis och lokala krögare gått samman för att minska förekomsten av droger i nattlivet.

– Drogerna märks allt mer, särskilt på sena kvällar när det är mycket folk i rörelse, säger Lisa Dahm.

Projektet går under namnet Krogar mot knark och syftar till att verka narkotikaförebyggande. Det görs bland annat genom utbildning för folk som arbetar i krogmiljön.

– De får lära sig att känna igen narkotikapåverkade personer, liksom hur man kan hantera situationer som uppstår i samband med narkotika, säger Lisa Sannervik, kommunpolis vid lokalpolisområde Uppsala och Knivsta.

Förändrad syn på narkotika

År 2022 genomförde Länsstyrelsen en undersökning bland krogpersonal i Uppsala län. Över 40 procent av de tillfrågade uppgav då att narkotikabruket hade ökat på krogarna under de senaste åren.

I klippet: Hör krogarbetaren Lisa Dahm om narkotikaläget på krogarna i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.