Tobias Eriksson på Akademiska sjukhuset och metonitazen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En tablett så dör du”. Fler dödsfall kan väntas om drogen fortsätter komma ut på marknaden, enligt chefsöverläkaren Tobias Eriksson som jämför drogen med fentanylvågen i mitten av 2010-talet. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Dödsdrogen metonitazen göms i falska läkemedel som säljs på nätet – över 30 döda hittills

Publicerad

Det förpackas som kända läkemedel och säljs öppet på internet för alla att beställa hem.

Men i själva verket innehåller tabletterna drogen metonitazen, lika stark som fentanyl, och har orsakat 28 dödsfall senaste 18 månaderna.

– De som säljer det här är kallblodiga mördare, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendeenheten vid Akademiska sjukhuset.

I början av 2015 larmade Rättsmedicinalverket om att allt fler personer dog av fentanyl, en syntetisk opioid som är hundra gånger starkare än heroin.

Under de tre efterföljande åren avled drygt 400 personer kopplade till drogen.

Nu målas nitazener – specifikt typen metonitazen som också är en syntetisk opioid – ut som potentiell dödlig efterträdare. Den illegala drogen är lika stark som fentanyl – skillnaden är att användarna inte alltid vet om att de tar den.

Den finns i förfalskade läkemedel som säljs öppet på internet.

– Personer kan ha fått smärtstillande utskrivet från sjukvården, men sen när utskrivningen upphör letar man vidare på nätet och köper i tron att det är samma som en läkare har skrivit ut, säger Tobias Eriksson.

– Skillnaden är att tabletterna innehåller metonitazen och du dör direkt.

Dödstalen stiger

Senaste fyra åren har 43 personer i Sverige dött till följd av överdos av nitazener, varav 31 gällde metonitazen, enligt Rättsmedicinalverket.

Det första bekräftade dödsfallet orsakat av metonitazen inträffade 2022, året efter dog 16 personer och i år fram till juni har 12 personer avlidit.

Flera av dödsfallen är i Uppsala län, där Tobias Eriksson arbetar på Akademiska sjukhuset.

– Det är en stor sorg. Vi vill hjälpa till, men här har vi ingen chans, säger han.

Tobias Eriksson tror att det här bara är början på en längre tid med metonitazen i samhället.

– Det kan absolut bli en ny dödlig epidemi som med fentanyl. Speciellt nu när det är svårare att få in heroin efter att vallmofälten har bränts i Afghanistan, då tar säljarna in det här istället.

Man som tittar in i kameran, burkar med tabletter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Det här är metonitazen. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Polisens beslag av metonitazen

År 2022 gjorde polisen åtta beslag men inga piller, året efter 25 beslag med totalt 2 197 tabletter och hittills i år har polisen gjort 85 beslag med totalt 17 164 piller.

Ett av de större beslagen var i Stockholm där polisen fann stora mängder av olika droger, däribland 8 690 tabletter med metonitazen, samt adresserade kuvert. Tabletterna låg i burkar med etiketter som fick dem att se ut som ett känt smärtlindrande preparat.

Två personer dömdes till fleråriga fängelsestraff och enligt polisen kunde de kopplas till en av hemsidorna som öppet säljer bland annat metonitazen.

Källa: Nationellt forensiskt centrum och polisens förundersökningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.