Mannen, som nu är i 50-årsåldern, dömdes 2006 till två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av ett barn som han var elevassistent åt. Domen fastställdes av Svea hovrätt året därpå.
Men när mannen anställdes på förskolan i Enköping fanns inte sexbrottsdomen med i utdraget från belastningsregistret. Anledningen är att domar av det slaget gallras bort tio år efter frigivning.
– Hur kan sådana domar bara försvinna? Det borde inte få hända. Visst ska man få en andra chans, men jobba inte med barn, säger en förälder som vill vara anonym.
Sex månadslöner i avgångsvederlag
Efter att föräldrar till barn på förskolan kontaktat rektorn fick mannen avsluta sin anställning efter att ha jobbat där i knappt tre veckor. Överenskommelsen innebär att mannen får sex månadslöner i avgångsvederlag, vilket Enköpings-Posten har rapporterat om.
– Jag kan inte prata om enskilda ärenden, men vi kan ju tycka att det blir en förtroendefråga, säger Linda Lindahl, utbildningsförvaltningens chef.
Misstänker ni att han begått brott på förskolan?
– Nej, det gör vi inte. Inget tyder på det.
Googla osäker metod
Det är brottets allvarlighetsgrad som avgör hur länge det finns med i belastningsregistret, men efter högst tio år tas det bort.
– Det är klart att man kan ha förståelse för dem som tycker att uppgifterna ska finnas kvar för alltid, men med nuvarande lagstiftning är det inte möjligt, säger Linda Olander, jurist vid Datainspektionen.
Det skulle krävas en lagändring för att vissa brott ska finnas kvar längre i belastningsregistret än idag. Vill man veta om någon begått ett brott för mer än tio år sen finns inga tydliga tillvägagångssätt.
– Att googla namn kan leda till att man får fram felaktiga uppgifter. Jag skulle endast använda mig av uppgifterna ur belastningsregistret och om möjligt uppgifter som framkommer av en dom, säger Linda Olander.
Mer om belastningsregistret
Det är påföljden, alltså straffet, som avgör hur länge en belastning finns registrerad i belastningsregistret innan den tas bort.
Ju grövre ett brott är, desto längre tid finns det kvar i registret.
Tiderna är som huvudregel kortast 3 år och som längst 10 år, efter avtjänat fängelsestraff.
Polisen för belastningsregistret och är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter i registret och ansvarar alltså för att gallring av uppgifterna sker i tid i enlighet med lagens bestämmelser.
Källa: Datainspektionen