Den ekologisk djurhållningen ökar i länet. De visar färsk statistik från Jordbruksverket.
Andel ekologiska nötkreatur i länet ligger idag på omkring 30 procent. När det kommer till mjölkkorna är upp emot 35 procent ekologiska – vilket innebär att Uppsala län är med i toppen i landet när det kommer andel mjölkkor som är ekologiska.
På fårfronten rör det sig om 17 procent. Gällande svin ligger den på 14 procent.
Regeringen vill ha ekologiskt
En tidigare målsättning från regeringens sida är att den ekologiska djurhållningen ska öka. Vilket alltså siffrorna visar att den gör.
– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på. Den växande marknaden för ekologiska livsmedel skapar möjligheter på marknaden för små och stora svenska jordbruks- och livsmedelsföretag, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Jordbruksverket har fått i uppdrag att inrätta en samordningsfunktion för ekologiska livsmedel samt utarbeta en åtgärdsplan och etappmål som ska stödja utvecklingen mot mer ekologiskt.
Regeringens önskning är att 60% av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.
Riket över
Ökningen som beskrivs i Jordbruksverket siffror för Uppsala län ses även av över hela landet. 2016 var omkring 20 procent av landets nötkreatur ekologiska. Antalet ekologiska mjölkkor var omkring 15 procent.
De ekologiska grisarna är dock färre i andel, även om de ökar. 2016 var 2 procent av det totala antalet grisar i Sverige ekologiska.
Antalet ekologiska värphöns har ökat kontinuerligt under flera år. De två senaste åren har ökningen varit markant större än tidigare år. I det stora hela rör det sig om 16 procent av hela beståndet.