Matilda sökte studentbostad i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hejdenberg fick obekväma erbjudanden när hon sökte bostad i Uppsala. Foto: Laura Leskinen/SVT

Matilda sökte studentbostad i Uppsala – kände sig trakasserad

Publicerad

Matilda Hejdenberg, 18, såg fram emot studentlivet i Uppsala, efter att hon blev antagen till Uppsala universitet. Med studieplatsen säkrad var det dags att söka bostad. Men det som väntade efter att hon la upp ett inlägg på sociala medier var Matilda inte beredd på.

– De skrev att de skulle ”ta hand om mig” när jag flyttar till Uppsala, berättar Matilda.

Matilda Hejdenberg är en av de drygt 36 000 antagna vid Uppsala universitet till höstterminen. Hon flyttar hemifrån för första gången – och har fått uppleva hur det är att söka bostad i Uppsala.

– Först funderade jag på att köpa en lägenhet, men det kändes svårt att få och så landade jag i att försöka hyra istället, berättar hon.

Bostad i Uppsala län

Hon gjorde som många andra och skrev ett inlägg på sociala medier.

– Jag presenterade mig själv och skrev vad jag var ute efter. Och så lade jag in mina kontaktuppgifter, vilket jag ångrar nu, säger hon.

”Ville dela på en etta”

Snabbt fylldes telefonen med samtal, sms och meddelanden på sociala medier.

– Det var en som ringde mig flera gånger. Han erbjöd mig lägenheter i Uppsala men också på Östermalm i Stockholm. Det blev uppenbart att det här inte var något seriöst, säger Matilda Hejdenberg.

Mannen fortsatte att skriva till Matilda och han var inte den enda. Flera män erbjöd att ”visa henne runt” i Uppsala och några ville dela på en etta med henne.

– Det blev en konstig känsla i kroppen, berättar Matilda.

Vanligt med trakasserier

I en enkät som Hyresgästföreningen gjorde 2023 uppgav 15 procent av respondenterna som bor i andra- eller tredje hand att de blivit trakasserade eller diskriminerade när de söker bostad.

– Det känns jobbigt att man försöker utnyttja unga, som kanske är stressade och har svårt att hitta boende, säger Matilda Hejdenberg.

Hör Matilda berätta vad som hände när hon gjorde ett inlägg om att hon söker bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet