Roland Komaromi, presstalesperson polisregion Mitt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Polisen om trakasserierna : ”Anmäl till oss” Foto: Laura Leskinen

Polisen om trakasserier vid bostadssökande: ”Vi vet att det är ett problem”

Publicerad

Polisen känner till att det förekommer trakasserier på bostadsmarknaden i Uppsala.

– Vi ser både bedrägeribrott och olika typer av ofredanden, säger Roland Komaromi, presstalesperson vid polisregion mitt.

I en enkät som Hyresgästföreningen gjorde 2023 uppgav 15 procent av de som svarade att de blivit trakasserade eller diskriminerade när de söker bostad. Uppsala – där det råder brist på bostäder – är inget undantag.

– Särskilt unga och studenter är en målgrupp med ett starkt behov av bostad vilket gör att man kanske blir lockad av något billigt pris eller liknande, säger Roland Komaromi.

Bostad i Uppsala län

Polisen menar att brotten är svårutredda då det många gånger är svårt att fastställa identiteten på gärningspersonen.

– Vi vill uppmana till att anmäla brotten om man blivit utsatt. Ibland har vi en bredare bild än vad en enskild person har och då kan det vara en jätteviktig pusselbit att få in den här anmälningen också. Även om varje enskilt brott kanske är svårt att utreda, Roland Komaromi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet