Abborlarver väljer också mikroplastpartiklar framför naturlig föda som till exempel zooplankton. Foto: Arkiv

Mikroplastpartiklar utgör ett hot mot fisklarver

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Uppsala Universitet har upptäckt att tidiga utvecklingsstadier av fisk som är exponerade för mikroplastpartiklar förändrar sitt beteende och växer sämre. Och det kan leda till mycket hög dödlighet.

För första gången har forskare nu kunnat visa att utvecklingen av fiskars tidiga livsstadier är hotad av det plast som vi människor slänger i naturen.

– Fiskar som är uppfödda i olika halter av mikroplastpartiklar påvisar försämrad utkläckning och onormala beteenden. Mikroplastnivåerna testade i den nuvarande studien är liknande de som är funna i många kustnära områden i Sverige och resten av världen idag, säger marinbiologen Oona Lönnstedt, enligt ett pressmeddelande.

Fiskarna dör i takt med nedskräpningen

Förståelsen för hur nedskräpningen av världshaven påverkar den marina faunan är begränsad. Men mikroplatspartiklarna, som kommer från större platsskräp, samlas i höga koncentrationer i grunda kustområden och skadar därmed fiskarna.

Abborlarver väljer mikroplastpartiklar framför sin naturliga föda som är zooplankton.

– Det här är första gången vi ser att ett djur föredrar att äta plastpartiklar framför naturlig föda och det är oroväckande, säger Professor Peter Eklöv, medförfattare till studien.

Risk för rovdjursattack

Larver som exponerats för partiklarna under sin utveckling visar sig vara mindre aktiva än fiskar som inte exponerats. Fiskar som har exponerats ignorerar också doften av rovdjur, vilket är en risk.

När abborrarna var placerade tillsammans med ett vanligt förekommande rovdjur (gädda), så var fiskarna som exponerats för mikroplastpartiklar fångade och uppätna mer än fyra gånger snabbare än kontrollfiskarna.

Alla abborrar som exponerats för mikroplastpartiklar var dessutom döda inom 48 timmar.

– Ökningen av mikroplastföroreningar i Östersjön och markanta nedgångar i populationsbestånden av kustnära nyckelarter som abborre och gädda har nyligen observerats. Vår studie föreslår en möjlig betydande faktor för den konstaterade nedgången och låga yngelöverlevnaden hos de strandnära fiskbestånden, säger Peter Eklöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.