Kvinna och man utomhus i snö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle det börja brinna skulle det vara en katastrof,” säger miljöchefen om de 5 000 ton sopor som dumpats i Dannemora. Foto: Oscar Söderman/SVT

Miljöchefen vill bli av med 5 000 ton sopor i Dannemora: ”Äntligen händer det något”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen åtalades elva personer i det som bedöms vara en av de största miljöbrottsskandalerna i Sverige i modern tid. Sophanteringsbolaget Think Pink misstänks ha dumpat avfall olagligt i 15 svenska kommuner, däribland Uppsala, Östhammar och Håbo.

– Äntligen händer det något, säger Johan Nilsson, miljöchef i Östhammars kommun där 5 000 ton avfall ska ha lämnats åt sitt öde i Dannemora.

Enligt miljöchefen har Östhammars kommun haft tur då det avfall som misstänks ha dumpats av Think Pink i Dannemora placerats på en plats där det inte har så stor akut påverkan på miljön.

– Men boende i området har varit oroliga för att det ska innehålla farliga kemikalier, och även om våra prover inte påvisat det så skulle en brand kunna bli en katastrof, säger Johan Nilsson.

Kommunen inväntar nu en dom i härvan.

– Då får vi se vem som är ansvarig, högen ska ju bort, säger Johan Nilsson.

Think pink-härvan

Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012.

2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.

2018 fick den kvinnliga grundaren pris som lovande entreprenör av tidningen Dagens Industri.

2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott.

Brottsutredningen handlar bland annat om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner i Mellansverige. Gullspång i Västra Götaland, Laxå i Örebro län, Norrtälje, Botkyrka och Huddinge i Stockholms län och Uppsala är några andra av de 15 kommuner där miljöbrott förmodas ha skett.

Ett tiotal personer var inledningsvis misstänkta i utredningen, bland annat för grovt miljöbrott och penningtvätt.

Elva personer åtalades den 28 december 2023, fem för grovt miljöbrott och fem för miljöbrott av normalgraden och ytterligare en person för medhjälp. Samtliga nekar till brott.

Materialet är omfattande. Utredningen består av 45 000 sidor. Förundersökningen om grovt bokföringsbrott pågår fortfarande.

NMT Think Pink har numera gått i konkurs.

Källa: Åklagarmyndigheten

(SVT-TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.