Avfallsföretaget NMT Think Pink växte snabbt och hyllades under 2010-talet. Men snart kom anklagelser om hur avfallet hanterats.
Misstankarna gäller bland annat att företaget ska ha dumpat och grävt ner sopor och byggavfall olagligt på sammanlagt 21 platser i Mellansverige.
Dyrsläckt brand i Gullspång
Ett av ställena man dumpade på var i Hova i Gullspång kommun. Stora mängder industriavfall lagrades i ett magasin som i februari 2019 dessutom började brinna. Branden var mycket svårsläckt och innefattade stora miljömässiga utmaningar för räddningstjänsten, då man var orolig för att giftigt spillvatten skulle läcka ut.
Priset för insatsen i samband med branden uppgick till cirka sju miljoner kronor, en kostnad som staten till stor del gick in och täckte för kommunen.
Mer än 200 000 ton avfall har sammanlagt lämnats på olika platser, skriver Göteborgs-Posten som har haft kontakt med de 15 kommunerna.
I det som kan sägas vara den värsta miljöbrottsskandalen sedan BT Kemi grävde ner gifttunnor i Teckomatorp på 70-talet, åtalas nu elva personer varav fem för grovt miljöbrott.
– Den här utredningen, det här brottet, är till omfattning och organisation det största miljöbrottet i Sverige, säger förundersökningsledare Anders Gustafsson.
Vd nekar till brott
Bolagets vd Bella Nilsson har själv kallat sig för ”Queen of Trash”. Hon säger sig ha blivit oskyldigt anklagad.
Hon och de andra huvudmisstänkta åtalas bland annat för att ha varit delaktiga i att mot betalning forsla bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ner i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial.
Fem andra åtalas för miljöbrott av normalgraden och en för medhjälp. Samtliga inblandade nekar till brott.
Det är ännu inte klart när domstolsförhandlingen ska börja. 150 personer ska höras under förhandlingen som väntas ta flera veckor.
SVT Nyheter sände tidigare direkt om åtalet – se sändningen här.
FAKTA: THINK PINK-HÄRVAN
Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012.
2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.
2018 fick den kvinnliga grundaren pris som lovande entreprenör av tidningen Dagens Industri.
2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott.
Brottsutredningen handlar bland annat om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner i Mellansverige. Gullspång i Västra Götaland, Laxå i Örebro län, Norrtälje, Botkyrka och Huddinge i Stockholms län och Uppsala är några andra av de 15 kommuner där miljöbrott förmodas ha skett.
Ett tiotal personer var inledningsvis misstänkta i utredningen, bland annat för grovt miljöbrott och penningtvätt.
Elva personer åtalades den 28 december 2023, fem för grovt miljöbrott och fem för miljöbrott av normalgraden och ytterligare en person för medhjälp. Samtliga nekar till brott.
Materialet är omfattande. Utredningen består av 45 000 sidor. Förundersökningen om grovt bokföringsbrott pågår fortfarande.
NMT Think Pink har numera gått i konkurs.
Källa: Åklagarmyndigheten
(SVT-TT)