Miljörättsjuristen Christina Hörnberg är en av flera som menar alla osäkerheter om kopparkapslarna måste klaras ut innan regeringen kan säga ja enligt miljöbalken. Foto: SVT

Miljöjurister om slutförvaret: Osäkerhet bör leda till ett nej

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan inte säga ja till slutförvaret på det underlag som finns idag. Det säger flera miljöjurister till SVT Nyheter efter miljödomstolens avslag.

-Det vore i strid med miljöbalken, säger miljöjuristen Christina Hörnberg.

I tisdags sa Mark- och miljödomstolen nej till SKB:s ansökan ett slutförvar för använt kärnbränsle. Riskerna med kopparkapslarna var för dåligt utredda och riskerna klara inte miljöbalkens krav ansåg domstolen. Samma dag godkände dock Strålsäkerhetsmyndigheten metoden enligt kärntekniklagen. De osäkerheter som finns kan lösas efterhand ansåg SSM.

”Miljöbalken väger tyngre”

De motstridiga beskeden gjorde att Östhammars kommun avblåste en planerad folkomröstning, och fler blev förvirrade. De två besluten är olika bedömningar av om slutförvarsmetoden är säker.

Slutförvaret i Östhammar

Men miljörättsjuristen Christina Hörnberg anser att miljöbalkens skydd för hälsa och miljö väger tyngre än kärntekniklagen.

– Jag skulle säga att det är väsentligt att fästa stor vikt vid mark och miljödomstolens yttrande. Domstolen har gjort en fullständig riskbedömning utifrån presenterat material, till skillnad från SSM som via s.k stegvis prövning menat att förvaringen är tillräckligt säker, säger hon.

Flera miljöjurister vill se mer fakta

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt i Stockholm, är inne på samma linje.

– Om det framgår att regeringen tvivlar på kapslarnas säkerhet menar jag att miljöbalken inte medger tillstånd till ett förvar. Det här beslutet avser effekter över årtusenden och ett sådant tillstånd skulle strida mot miljöbalkens mål och rättsregler, säger han och pekar på att en rättsprövning av regeringens beslut i Högsta förvaltningsdomstolen kan upphäva ett sånt beslut.

Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt i Uppsala, menar att regeringen nu måste ta in mer fakta för att kunna säga ja enligt miljöbalken.

– Det är SKB som har bevisbördan och beviskravet är högt i detta fall. Regeringen bör vara helt förvissad om att radioaktivitet i skadliga mängder inte kan komma ut. Annars ska lagret inte tillåtas, säger han. 

Anser att regeringen måste säga nej

Christina Hörnberg har tidigare jobbat för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG, men har även erfarenhet från miljödepartementet, Umeå universitet och från många år som privat miljöjurist. Hon anser också att det nu ställs höga krav på SKB att komplettera ansökan inför regeringens prövning så att alla osäkerheter om kapsarnas hållfasthet klaras ut. Annars måste regeringen säga nej menar hon.

– Regeringen måste på samma sätt som domstolen förvissa sig om att det är fullständigt klarlagt att förvaringsmetoden är tillräckligt säker. Det är orimligt att, såsom SSM gör, sätta risker i denna storleksordning på prövotid. Regeringens beslut kan enligt min mening, i dagsläget, inte bli annat än ett avslag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet