Hör rådmannen Anders Lillienau om varför rätten säger nej till slutförvar vid Forsmark. Foto: SKB/TT

Nej till slutförvar av kärnavfall – osäkerhet kring säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnade Mark- och miljödomstolen (MMD) sitt yttrande till regeringen, som ska fatta det avgörande beslutet, gällande slutförvarsmetoden med kopparkapslar. Domstolen bedömer att det behövs ytterligare underlag om kapseln – för att slutförvaret ska kunna tillåtas helt. Det finns en överhängande osäkerhet kring kapslarnas hållbarhet.

Idag kom beskedet: Mark- och miljödomstolen (MMD) bedömer att det behövs mer underlag innan de kan tillåta metoden i ansökan gällande slutförvar i kopparkapslar som Svensk kärnbränslehantering (SKB) lagt fram.

”SKB:s utredning är gedigen men det finns fortfarande osäkerheter om kapselns förmåga att innesluta kärnavfallet på lång sikt, går det att läsa i yttrandet.

Slutförvaret i Östhammar

Oklarheter om säkerhet

Frågan som MMD har kollat närmare på är om den metod Svensk kärnbränslehantering (SKB) föreslagit håller måttet och klarar miljöbalkens krav och alltså i slutändan följer lagen. Avfallet ska lagras i kopparkapslar inbäddade i lera 500 meter ner i urberget vid Forsmarks kärnkraftverk – i oöverskådligt många år framåt.

Knäckfrågan har varit: håller kapslarna?

”Slutsatsen är därför att slutförvaret kan tillåtas enligt miljöbalken endast om SKB redovisar ytterligare underlag som klargör att slutförvaret är säkert även när det gäller kapselns skyddsförmåga, skriver de vidare.

Ja till placering – men nej till metod

Rätten säger däremot ja till placeringen av eventuella slutförvarsanläggningar: i Forsmark och Oskarshamn.

”Verksamheten innebär dock en risk för påtaglig skada på riksintresseområdet Forsmark-Kallrigafjärden men mark- och miljödomstolen bedömer att riksintresset för slutförvaring ska ges företräde. Det krävs tillstånd för flera Natura 2000-områden. Om skyddsåtgärder vidtas kan tillstånd ges för Natura 2000-områdena”, skriver rätten.

Men i slutändan efterfrågar alltså rätten mer information om huruvida kapslarna faktiskt är säkra. Därav säger de nej till metoden.

”Domstolen kan inte utifrån den nuvarande säkerhetsanalysen komma fram till att slutförvaret är säkert på lång sikt”, kommenterar de.

Regeringens beslut

Under tisdagen gav tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten dock ok till metoden – efter en fem år lång granskning. SSM anser att SKB lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring.

Instanserna har, enkelt förklarat testat, metoden utifrån olika lagar. Dagens yttrande från rättens väger dock tungt.

Förhandlingarna pågått hela hösten i Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt. Miljödomstolens beslut är ett av fem som måste passeras innan allt är klart.

Regeringen har i slutändan sista ordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet