Släckskum från flygplatsen Ärna tros ha förorenat Uppsalas dricksvatten med PFAS-kemikalier. Nu strider kommunen och Försvarsmakten om kostnaderna. Foto: SVT

Miljonkrav för förorenat vatten dröjer

Publicerad

Uppsala kommuns krav på Försvaret efter vattenföroreningar med brandskum dröjer. Redan i september sa Uppsala vatten att man skulle kräva mångmiljonbelopp, men fortfarande har inga formella krav ställts.

PFAS- striden mellan Uppsala kommun och Försvarsmakten fortsätter. Vem ska betala kostaderna för att Uppsalas dricksvatten förorenats med vad som misstänks vara brandsläckningsskum från Ärna flygplats? Det handlar om tiotals miljoner.

Försvarets utredning kom fram till att det måste finnas andra källor, men kommunen håller inte med. Så Uppsala vattens styrelse beslutade redan i somras att kräva skadestånd.

Har inte sett något krav

Ordföranden i det kommunala bolaget Uppsala vatten, Maria Gardfjell (MP), sa i september i media att kommunen ska kräva försvarsmakten på skadestånd. Men ett halvår senare har fortfarande inga ekonomiska krav ställts.

– Nej, något krav på ersättning har vi inte sett till, säger Folke Borg på Försvarets miljöprövningsenhet.

Inte skickat räkning

Maria Gardfjell (MP) är både kommunalråd och ordförande i Uppsala vatten. Hon förklarar att dröjsmålet har två skäl. Dels utreder bolaget fortfarande de exakta kostnaderna, och dels har man prioriterat en dialog med försvaret om att få stopp på läckaget från Ärna.

– Man kan säga att de uttalanden som gjordes under hösten har satt fart på processen. Nu sitter vi vid förhandlingsbordet med försvaret, säger Maria Gardfjell (MP).

Men om det har gått ett halvår, är det inte bara att skicka en räkning till Försvarsmakten?

– Det är ju ett jättestort underlag som tas fram med alla kostnader och så, men vi är helt överens med försvaret att vi ska lösa de här frågorna väldigt snabbt.

Inom kort kommer Uppsala vatten och myndigheten SGU lägga fram en detaljerad rapport om vattenflöden i Uppsalaåsen. Den ska bevisa att de fluorerade ämnena kommer från Försvarets område på Ärna.

PFAS förstörde Uppsalas dricksvatten

2012 tvingades kommunen stänga av två grundvattentäkter sedan man hittat PFAS-kemikalier, eller högflourerade ämnen, i vattnet. De misstänks komma från brandsläckningsskum. Att rena vattnet med kolfilter kostar nu 10 miljoner om året. Och den framtida saneringen kan bli mycket dyr.

I Botkyrka och Ronneby har Försvaret medgett att brandsläckningsövningar förorenat vattnet, men inte i Uppsala. Enligt den utredning som Försvaret gjorde kunde bara 10-15 procent av PFAS-föroreningen i vattnet komma från flottiljen Ärna. Men den rapporten dömdes ut av SGU och Uppsala kommun som inte såg någon annan möjlig källa än försvarets släckövningar. Därför vill nu kommunen att Försvaret betalar.

Vad är PFOS?

PFOS är ett i en grupp perflourerade ämnen som kallas PFAS (perflourerade alkylsyror, el. PFAA på engelska). Dessa ämnen är både kraftigt vatten- och fettavvisande. Därför används de som ytbehandlingsmedel på kläder, möbler, förpackningar mm. Vissa är ingredienser i plastindustrin. PFOS har använts i brandsläckningsskum mellan 1983 och 2003. Den huvudsakliga tillverkaren 3M slutade att tillverka PFOS 2002. Sedan dess har medlet gradvis fasats ut i Europa och USA eftersom det är giftigt. Det förbjöds helt 2008 i Sverige. PFOS tillverkas fortfarande i andra länder, tex Kina.

Var finns PFOS i miljön?

PFAS-ämnen finns över hela jordklotet, även i isbjörnar i Arktis. Just för att ämnena är långlivade så transporteras det med vatten och partiklar över hela jorden. Den allmäna användningen har gjort att det finns låga halter i blodet hos alla människor. I stort sett alla fiskar som analyseras i Sverige innehåller PFOS eller något liknande ämne.

Även om den diffusa spridningen är stor så är punktkällor ovanligare. Brandövningsplatser där brandsläckningsskummet AAAF använts under -80 och -90-talen tros vara en stor miljöfara. Forskning kring Arlanda och Landvetters flygplatser visar att det kommer att ta 60-70 år innan alla kemikalier spolats ut ur marken.

Kan PFOS renas bort?

PFOS i dricksvattnet kan renas bort med hjälp av filter, men det är dyrt och besvärligt eftersom filtret sätt igen fort. Att rena förorenad mark är besvärligt och har inte gjorts ännu i Sverige. Det kan handla om att gräva upp och sanera stora mängder jord. Det förorenade vattnet som rinner ut från brandövningsplatser är även det svårt att rena. Det är slutsatsen av ett femårigt projekt vid Arlanda och Landvetter.

Hur farligt är PFOS?

Det finns inga studier som slagit fast samband mellan skador på människa och PFAS, men kemikalierna misstänks påverka kroppen på många sätt. Det baseras på djurförsök med höga halter. PFAS-ämnen misstänks bla ge leverskador, cancer i testiklarna och njurarna, sköldkörtelsjukdom, hög kolesterolnivå i blodet, högt blodtryck under graviditeten, tjocktarmsinflammation. Det tros även påverka immunförsvaret.

De sammanlagda halterna av PFAS minskar i den svenska befolkningen, men det gäller inte alla ämnen och i alla grupper.

PFAS-ämnen är extremt svårnedbrytbara och tas upp och anrikas i kroppen som har svårt att göra sig av med giftet. Det tar ca 4 år innen halterna i kroppen halverats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.