Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall om hedersförtryck på minnesdagen för Fadime Sahindal. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Ministern om hedersförtryck på Fadimes minnesstund: ”Har vänt dem ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

För att hedra minnet av Fadime Sahindal bjöd föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) in till minnesceremoni på Gamla kyrkogården i Uppsala.

I år har det gått 22 år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin egen pappa när hon var på besök hemma i Uppsala för att ta farväl av mor och systrar. Hon ville själv bestämma över sitt liv – leva det med personen hon valt att älska.

Fadime upplyste samhället om hedersförtrycket och dess konsekvenser. För att hon inte lät sig styras, tystas och låta någon annan bestämma över sig, fick hon plikta med livet. Hedersmördad.

Minnesstund för att hedra Fadime

På söndagen hölls en minnesstund för Fadime Sahindal, medverkade gjorde bland andra socialtjänstsministern Camilla Walterssson Grönvall.

Du sa i ditt tal att du inte tänker vända barn ryggen som riskerar att giftas bort – har Sverige vänt unga i behov av hjälp ryggen?

– Vi har inte gjort tillräckligt, vi har vänt dem ryggen och det får vi inte göra.

Klippet: SVT på plats under minnesstunden på Gamla kyrkogården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.