Kurdiska räven kallas den 37-årigen man från Uppsala som har pekats ut som ledare för nätverket Foxtrot och misstänks vara en av parterna i den våldsvåg som sköljt över Stockholmsområdet sedan årsskiftet.
Medlemmar i hans nätverk har synts bära smycken med rävmotiv, och sådana smycken har också tagits i beslag vid tillslag mot hans nätverk.
Enligt Sveriges radios Ekot var det efter att de ställt frågor om ringen med rävmotiv som den stoppades av Acne Studios. I ett skriftligt uttalande tackar modehuset för att man uppmärksammats på det hela och meddelar att man plockat bort produkten från sitt sortiment.
”Alla likheter mellan designen och namnet på vår ring och Foxtrot-nätverkets ring är ett sammanträffande, eftersom vår ring designades för ett tag sen”.
Tydlig markör för gängtillhörighet
Åklagare Lisa dos Santos, som är insatt i gängkriminaliteten, tycker det är rätt av modehuset att återkalla en produkt ”som är förknippad med grov gängkriminalitet”.
– För min del tycker jag att de här ringarna väl liknade gäng-rävringen. Den är en tydlig markör för gängtillhörighet. Då är det ansvarsfullt att man drar in en produkt som kan förknippas med den, säger Lisa Dos Santos.
”Helt nytt”
Enligt Emma Severinsson, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet, är det inte första gången som modehus tar ställning efter att ha mötts av kritik.
– Att Acnes produkt förknippas med gängkriminalitet kan vara helt nytt i Sverige, säger Emma Severinsson.
I klippet: Modeexperten Emma Severinsson berättar om tre andra gånger som klädföretag dragit tillbaka sina produkter.