Till vänster en kvinna, till höger en mygga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när myggan går till attack mot kameralinsen när SVT besöker stadsskogen i Uppsala, och hör myggforskaren Tobias Lilja som säger att mygg i augusti ”inte är ovanligt”. Foto: SVT/TT

Myggorna är här – plågan väntas pågå i en månad

Publicerad

I helgen överraskades många av en plötslig mygginvasion. Och enligt myggforskaren Tobias Lilja får vi vänja oss, för myggen väntas bli kvar en månad till.

– Det är såklart lite irriterande när man känner att sommaren ska vara över, säger Uppsalastudenten Aydan Latifi.

De stora vattenansamlingar som bildats efter sommarens kraftiga nederbörd har varit gynnsamma för mygg.

– Det har regnat väldigt mycket under juli och då kläcks myggäggen och blir larver och nu har de sedan någon vecka tillbaka flugit, berättar Tobias Lilja, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Enligt honom får vi vänja oss vid myggorna en tid framöver.

– Det är troligt att vi kommer att ha ganska mycket mygg i åtminstone en månad framöver, säger han.

– Det är såklart lite irriterande att se myggor mot sensommaren, när man känner att sommaren ska vara över och hösten ska börja, säger Aydan Latifi, student i Uppsala.

Mygg på många håll

Uppsala län är inte ensamt drabbat.

– Det har regnat ovanligt mycket på många håll och problem med mygg rapporteras även på många andra platser nu, säger Tobias Lilja.

Enligt Anders Lindström, också han myggforskare på SVA, rapporteras det framför allt om mycket mygg i de östra delarna av Sverige.

Vid Nedre Dalälvsområdet har myggor bekämpats i tre omgångar, men nu har det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G tagit slut. Dessutom har de höga vattennivåerna resulterat i att bekämpningsomgångar inte kunnat utföras fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.