Kvinna bakom blomma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Nadimas” historia. Hennes röst är utbytt och det är en annan person framför kameran. Foto: SVT

”Nadima” giftes bort med en främmande man

Uppdaterad
Publicerad

Innan ”Nadima” fyllt 20 år giftes hon bort med en främmande man. Misshandel och hot blev en del av hennes liv, berättar hon.

– Jag var aldrig inlåst men vågade inte gå ut.

Vi kallar henne ”Nadima”. Hennes röst är utbytt och bilderna är på en annan person. Hon är rädd men vill ändå berätta sin historia för att hon tycker att det är viktigt att kvinnor som hon får en chans att höras.

– Han slog mig men ingen lyssnade på mig. Andra gånger våldtog han mig, säger hon.

Nu är hon skild sedan flera år men kämpar fortfarande för att kunna leva i frihet. Hon lever med skyddad identitet i Uppsala län.

– Jag är så rädd. Han flyttar runt och letar efter oss.

”Får hundratals samtal om hedersrelaterat våld”

På Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala jobbar man bland annat med att ge stöd till våldsutsatta kvinnor från hela landet.

– De som har försökt göra kartläggningar över omfattningen av utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige har konstaterat att det är jättesvårt att säga någonting om det. Men till våra stödlinjer får vi ju mellan 500-600 samtal per år, säger Chris-Emelie Denstedt, utredare på NCK.

I videon: Få en inblick i ”Nadimas” liv.

Hit kan du vända dig

Ett urval av stödlinjer dit du kan vända dig om du upplevt våld eller hot:

• Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
• TRIS (Tjejer rätt i samhället): 010-255 9191
• Stödtelefonen ”Rätt att välja” : 020-57 70 70 (nyöppnad stödlinje för personer som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid)
• Kvinno- och mansjourer i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.