Ung man på bänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör exempel på attityder som Hamza Abu Jheiseh vill ändra på. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Unga killar ska kämpa mot hedersförtryck – nytt projekt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga killar ska bli förebilder mot hedersvåld och förtryck. De är med i ett nytt projekt i Uppsala.

Över 570 hedersrelaterade orosanmälningar där barn är inblandade har kommit in till Uppsala kommun från 2020 fram till april i år. Det handlar om exempelvis våld, förtryck och risk att bli bortgift.

För att motverka den typen av problematik startar nu ett nytt projekt där sex unga killar ska bli ambassadörer mot hedersvåld. I höst ska de föra kunskapen vidare i skolan, på fotbollsträningar, diskussionskvällar och på fritidsgårdar.

– Om jag sår ett frö i de här grabbarnas huvuden så kan de sprida den kunskapen vidare, säger Basem Al Nabulsi, en av ledarna för projektet.

Handplockade förebilder

De unga männen är mellan 16 och 24 år och ska motverka hedersförtryck bland både yngre och äldre. De är handplockade av Uppsala kommun för att de är förebilder för många. En av dem som ska bli ambassadörer är 18-årige Hamza Abu Jheiseh.

– Min lärare tyckte att det var en bra idé att jag ska ha en lektion med dem som är yngre.

I videon: Hör om varför det är viktigt att ändra attityder redan när barn är små.

Projektet Fatima 2

Det här är en del i ett EU-projekt och i Uppsala leds det av Folkuniversitetet, tillsammans med Ungdomsjouren på Uppsala kommun.

Tanken är att ambassadörerna ska vara förebilder över generationsgränser.

Projektet är tvåårigt.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.