polisen har spärrat av och två män

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen döms för vållande till kroppsskada. Hör mer om åtalet i klippet ovan. Foto: Christoffer Urborn/Polisens förundersökningsprotokoll

Narkotikaaffären i Uppsala slutade med skottlossning – nu döms en person

Uppdaterad
Publicerad

Två personer möts utanför en port på Vaksalagatan i Uppsala en kväll i mars. En kort stund senare avlossas skott och en person träffas av en kula. Nu döms en man i 20-årsåldern från Hudiksvall för vållande till kroppsskada.

Men skytten är fortfarande okänd.

Vid 22.30-tiden den 26 mars larmades polisen om skottlossning på Vaksalagatan i Uppsala. En man i 20-års åldern fördes till sjukhus med skottskador i benet och nu döms en man för inblandning i brottet.

Enligt åtalet har mannen – bosatt i Hudiksvall – fått i uppdrag att genomföra en narkotikaaffär i Uppsala. I chattar uppmanas han – av en okänd man – att stämma träff och köpa hundra gram cannabis av offret för skjutningen. Efter flera misslyckade försök träffas männen på kvällen den 26 mars.

Sprang från platsen – satte sig på tåg

Strax innan skottlossningen har vittnen har sett den åtalade mannen vandra omkring runt Vaksalagatan. Han ska ha pratat i telefon och sagt att ”personen har inte kommit”. Sen möts männen och en kort stund senare avlossas tre skott varav . Därefter springer mannen från Vaksalagatan mot centralstationen och sätter sig på ett tåg mot Hudiksvall.

– Min klient förnekar till brott, säger Linus Gardell, advokat.

Maskerad man sprang från platsen

Skytten är fortfarande okänd för polis och åklagare. Vittnen berättar att en maskerad person sprungit mot en tvärgata efter skottlossningen, men ingen är identifierad. Detsamma gäller beställaren av uppdraget. Det som knyter mannen i 20-årsåldern till brottet är att han lockat ut offret till platsen där skottlossningen ägt rum.

– Genom chattkonversationerna anser jag att det framkommer att det ska ske någonting allvarligt, säger Annika Hessel, åklagare.

På torsdagen dömdes mannen för vållande till kroppsskada. Personen frias samtidigt från medhjälp till försök till mord, eftersom tingsrätten inte anser att det finns tillräckliga bevis.

Straffet bestäms till sex månaders fängelse.

I klippet: Hör åklagaren berätta mer om åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.