När Niclas Lund hittade Prutten satt han på ett block stelnat fett. Foto: Privat / Madeleine Olsson

Niclas håvade upp ”Prutten”

Uppdaterad
Publicerad

Sköldpaddan ”Prutten” spolades mest troligt ner i en toalett i Uppsala. När drifttekniker Niclas Lund hittade honom var han i dåligt skick.

– Det känns lite som att han fick en ny chans, en ärlig chans, säger Niclas Lund.

Det var en sommar för fem år sedan som driftteknikern Niclas Lund hörde några kollegor prata om att de kanske sett en sköldpadda vid en av pumpstationerna på reningsverket i Kungsängen strax utanför Uppsala.

Han utrustade sig med en håv och åkte tillsammans med en kollega ut för att kolla om de kunde hitta sköldpaddan. När de kom fram till stationen satt den en bit stelnat fett.

– Jag tror att han överlevde på grund av att det blir stora sjok med fett som flyter vid pumpstaionen. När fettet kallar blir det hårt och flytande. Han har nog haft det som små öar där han har kunnat gå upp och torka med jämna mellanrum.

Hur var det med sköldpaddan när du håvade upp honom?

– Han var inte i så jättebra skick, han hade legat där ett tag och var full av fett och smuts. Men när jag tvättat rent honom och gett honom lite värme, kärlek och mat var han ganska snart på benen igen.

– Det känns lite som att han fick en ny chans, en ärlig chans, säger Niclas Lund.

Läs mer: Nedspolad ”skit” – reningsverkens mardröm

När Niclas Lund hittade Prutten var han täckt av smuts och stelnat fett. Foto: Madeleine Olsson

”Prutten”

När Niclas Lund hade håvat upp sköldpaddan tog han med den hem och fixade i ordning ett akvarium. Niclas Lund hade en sköldpadda när han var liten, och har sedan dess haft både reptiler och andra djur hemma.

Akvariet utrustades med sollampa, värme och stenar som sköldpaddan kunde vila på. Han passade även på att döpa den lilla rödörade vattensköldpaddan till det något passande namnet ”Prutten”.

Hur kändes det att hitta Prutten vid pumpstationen?

– Det är såklart blandade känslor, det kändes bra att kunna få rädda ett liv men det är ju tråkigt att människor inte tar bättre ansvar för sina djur. Det är mest troligt så att det är någon som har lyckats spola ner honom i toaletten.

– Men jag fick även lite ny gnista i jobbet. Just hur viktigt det är att gå ut med information om vad det är man får spola ner i toaletten och inte.

För några år sedan flyttade Prutten hem till några vänner till Niclas. Han mår bra och Niclas brukar hälsa på lite då och då.

Det här är Prutten

Prutten är en rödörad vattensköldpadda (Chrysemys scripta elegans). Arten lever normalt i sötvatten i USA:s östra och mellersta delar. De tillbringar en stor del av sin tid i vatten men gillar att solbada på stenhällar och trädstammar under de varmare delarna av dagen. Rödörad vattensköldpadda är en av de vanligaste sköldpaddorna att ha som husdjur och kan bli upp till 40 cm långa. I fångenskap och de leva upp mot 40 år.

Foder

De rödörade vattensköldpaddornas rekommenderas att främst äta pellets och rå fisk. Yngre sköldpaddor äter mer animalisk föda medan äldre ska ha runt 80% växtbaserad diet. De äter ruccola, maskrosblad och andra gröna bladgrönsaker.

Källa: Agria

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.