Centrala parkeringar försvinner i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oj! Det här visste jag inte om”, säger Nina Olsson som just parkerat bilen på Österplan. Hör fler reaktioner i klippet ovan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT Uppsala

Nu försvinner ”bondparkeringen” – ersätts av park och tunnlar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag är det förbjudet att parkera bilen vid södra delen av Österplan i Uppsala. Anledningen är ett byggprojekt som inleds den 2 september och kommer att pågå fram till 2027.

– Inte bra för oss som bor på landet, den kallas ”bondparkeringen” av en anledning, säger Patrik Matsson.

Byggprojektet handlar om att göra om järnvägskorsningarna vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan i centrala Uppsala. I planen ingår bland annat att bygga en park, två tunnlar, en ny cykelbana och fyra gång- och cykelbroar.

– Vi behöver öka säkerheten vid järnvägskorsningarna. Idag är det en av Sveriges farligaste och det vill vi ändra på, säger Sebastian Häger, projektledare vid Uppsala kommun.

Svårare att ta sig till centrum

Istället för södra Österplan har Uppsala kommun upprättat en parkering vid Hovstalängan längs med Kungsgatan. Parkeringen vid norra Österplan försvinner inte helt, men kommer att vara stängd i perioder under bygget.

– Till en början blir det svårare att ta sig in till centrum, men när projektet är klart kommer det bli enklare eftersom köerna vid bommarna försvinner, säger Sebastian Häger.

I klippet: Följ med till Österplan och hör bilisternas reaktioner på att parkeringen försvinner.

OMBYGGNATION AV ÖSTERPLAN

Detta händer framöver vid Österplan:

29 augusti 2024: Parkeringen vid Österplan stänger.

2 september 2024: Byggarbetet vid Österplan inleds. Maskiner och material kommer på plats.

December 2024: Korsningarna vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan stängs för all trafik. Det gäller bilister, cyklister och gående som behöver använda sig av andra vägar.

Under 2025: Fokus på arbetet med järnvägen. En järnvägsbro och ett nytt vändspår anläggs. När de nya broarna är i drift kommer arbetet med tunnlarna att inledas.

Under 2026: Arbetet med tunnlarna fortsätter, samt en ny gång- och cykelväg anläggs.

Källa: Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.