Patientens röntgenbild av levern matas in i ett AI-program som sedan omvandlar den svartvita 2D-bilden till en tredimensionell bild. Detta möjliggör för kirurgen att vrida och vända på 3D-modellen och lokalisera tumörer och metastaser.
Virtual reality, eller VR, är en teknik som med hjälp av AI-tekniken kan överföra 3D-modellen till ett par VR-glasögon – så att kirurgen kan se levern framför sig och studera den på nära håll.
VR-glasögonen används i planeringen inför en operation, men även i operationssalen.
– Vi kan i princip öva på att göra operationen innan patienten ligger på operationsbordet, säger cancerkirurgen Srinivas Sanjeevi.
För att säkerställa att AI-tekniken har presenterat en modell som stämmer överens med patientens anatomi genomförs kontroller innan man börjar operera.
Säkrare operationer
Fördelen med den nya tekniken menar Srinivas Sanjeevi är att leveroperationen kan bli mer specifik och att man därmed kan undvika att operera bort frisk vävnad i onödan.
Den nya tekniken kommer inte bara gynna patienter i Uppsala län, utan även i andra delar av Mellansverige.
I klippet: Cancerkirurgen Srinivas Sanjeevi visar hur tekniken fungerar i praktiken.
Operation vid levercancer
Cancer som har startat i levern (och inte har spridit sig till levern från ett annat organ) kallas för primär levercancer.
Vid operationen tar kirurgen bort själva tumören och en del av levern runt omkring. Leverns stora reservkapacitet gör att den kan fungera helt normalt även om en stor del måste tas bort.
Förutsättningen för operation är att den del av levern som ska vara kvar är frisk.
I enstaka fall är levertransplantation en möjlighet.
Ibland kan man med gott resultat operera bort metastaser, dottertumörer, i levern.
Förutsättningen för ett sådant ingrepp är att det inte finns för många dottertumörer och att de inte är spridda till alltför många delar, så kallade segment, i levern.
Operation kombineras ofta med cytostatika, cellgifter, före och efter operationen.
Källa: Cancerfonden