En spräcklig katt sitter i famnen på en kvinlig djursjukskötare. Brevdvid dem sitter en veterinär med blå kortärmad skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Freddy chipmärks av veterinär Niclas Hellström och djursjukskötare Linda Kanth. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Här chippas katten Freddy – så går märkningen till

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om att alla katter i Sverige ska vara id-märkta närmar sig med stormsteg, och flera veterinärer har märkt av att intresset har ökat. Men hos veterinär Niclas Hellström har inte anstormningen varit riktigt så stor som man kunnat förvänta sig.

– Jag vill att de som ser lagen som ett problem ska tänka om och förstå att märkningen både är nödvändig och okomplicerad, säger han.

Från och med första januari 2023 är det olagligt att äga en katt som inte är id-märkt hos veterinär och registrerad hos Jordbruksverket. Id-märkningen som kan göras genom antingen en tatuering eller ett chip innehåller ett unikt nummer som är giltigt i hela Europa.

– Det finns bara en katt som har exakt det numret, så det är din katt för all evig framtid, säger Niclas Hellström, smådjursveterinär.

Åtgärden hoppas ge katter högre status, och kattägare en tydligare känsla av ansvar.

Omärkta katter: Vite och omhändertagande

För de kattägare som trots den nya lagen väljer att inte id-märka och registrera sin katt kan ett så kallat vite utfärdas, det vill säga böter som kattägaren då får betala. Skulle en katt som saknar id-märkning eller som inte är registrerad i Jordbruksverkets register komma på villovägar och föras till ett katthem – tillfaller katten direkt katthemmet.

I klippet: Följ med in när Freddy chipmärks – och hör veterinären om varför du som ser lagen som onödig bör tänka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.