På måndag öppnar den helt nybyggda Tiundaskolan i Uppsala – och i köket pågår förberedelserna för fullt. Men i höst kommer menyn på kommunens skolor se något annorlunda ut mot vad den brukar.
Torkan
För i torkans spår har kommunen bestämt sig för att stödköpa kött från bönder i närområdet. I skolköken ersätts därför vissa rätter med kyckling och kalkon med nötfärs och fläskkött.
– Vi har till exempel bytt ut en kalkonsås mot en skinksås och sen har vi lagt till en spagetti och köttfärssåsrätt på menyn, säger Malin Holfve, inköpsansvarig för måltidsservice vid Uppsala kommun.
Stöd över blockgränserna
Uppsala kommun har ett uttalat mål om mer grönt och mindre kött i skolmaten. Kommunen har också satsat på att utbilda sina medarbetare i hur man kan servera klimatsmart mat. Ändå har beslutet om mer kött i skolmaten stöd över blockgränserna – också från oväntat håll.
– Det här är ett förslag som vi har drivit nu under sommaren så att vi ska få fram det här beslutet i kommunstyrelsen. Det är nödvändigt att kommunen går in och stödjer de lokala lantbrukarna och faktiskt är en aktiv konsument, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd.
”Vi tar ett ansvar”
Även Centerpartiet ser beslutet om mer kött i skolan som rätt väg att gå.
– Att det för tillfället blir mer kött i våra skolor är inte ett problem. Det är att vi tar ett ansvar för att vi har haft den här torkan och för att våra bönder har stora bekymmer, säger Stefan Hanna (C), kommunalråd.