Ett proteinämne och ett radioaktivämne är fundamenten för den nya forskningstudien som bedrivs på Akademiska sjukhuset i Uppsala. En metod som man hoppas ska kunna användas runt om i världen.
– Det går ut på att i stället för att ta nålprover på tumörer så ska man kunna ta bilder på hela kroppen för att kunna identifiera cancern och vilken typ av behandling som behövs, säger Henrik Lindman, överläkare på Akademiska sjukhuset.
Så här går det till:
Ett proteinämne sammansätts med ett radioaktivt ämne och injiceras in i patienten. Cancercellerna drar sedan åt sig proteinet, och genom att fotografer av kroppen med en maskin som identifierar radioaktiva ämnen så kan man se vart metastaser befinner sig.
– Den är väldigt banbrytande, om det här fungerar så kommer det här vara något som kan användas i hela världen, det förändrar vårt sätt att arbeta med bröstcancer.
Nordiskt samarbete påbörjades i september
Två mindre studier har tidigare bedrivits på Akademiska sjukhuset sedan 2015, och nu har ett större nordiskt samarbete inletts i september. Sjukhus i Danmark, Finland och Sverige kommer att testa metoden.
En av patienterna som har testat metoden är Sari Simonsson. Hon har bröstcancer, och ser den nya metoden som en positiv förändring jämfört med att ta biopsier.
– När de tar biopsier så ska de ju in i en och ta vävnader. Det är väldigt obehagligt
och jobbigt, den här metoden är inte alls lika jobbig, säger hon.
Hittills har man inte identifierat några farliga bieffekter, men forskningstudien kommer att fortsätta under tre års tid för att sedan utvärderas.