Foto: Uppsala universitet

Traumatiserad vårdpersonal ska få hjälp i ny studie – via mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slitit hårt på landets vårdpersonal och många vittnar problem med traumatiska och påträngande minnen. Nu inleds en studie där vårdpersonal ska bearbeta sina trauman genom övningar i mobilen.

Enligt en brittisk studie kan så många som 40 procent av vårdpersonalen som jobbat med svårt sjuka covid19-patienter lida av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

– Den siffran stämmer säkert för Sverige också. Den brittiska studien var lite gammal så det är antagligen ännu fler nu, säger Emily Holmes, psykologiprofessor vid Uppsala Universitet och ansvarig för studien.

Coronaviruset i Uppsala

Som jämförelse ligger andelen krigsveteraner med PTSD på cirka 10 procent. 

– Sjukvårdspersonalen är vana vid att patienter kan dö, men inte med att dagligen jobba med svårt sjuka och döende människor på det här sättet.

Söker fler deltagare

Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Uppsala Universitet. 

Behandlingen skiljer sig från konventionell behandling av PTSD genom att man inte går till en terapeut. 

I stället gör man digitala övningar via sin mobil och redovisar antalet påträngande minnen i en digital dagbok. Resultatet av studien väntas redovisas i höst.

Se Emily Holmes berätta mer om påträngande minnen och vad studien går ut på i klippet ovan.

Vill du delta i studien så kan anmälan göras här

Detta är posttraumatiskt stressyndrom, PTSD

Den som har varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom. Det kan handla om att man känt dig hotad till livet eller blivit vittne till mycket skrämmande händelser.  

För en del försvinner symtomen så småningom av sig själv, medan andra kan få psykiska trauman. Det innebär att symtomen är kvar. 

Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD, som är en förkortning av engelskans ”posttraumatic stress disorder”.

Den vanligaste behandlingsmetoden är i dagsläget Kognitiv Beteendeterapi (KBT). 

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet