Ny studie hoppas bidra till överlevnad hos patienter med äggstockscancer

Uppdaterad
Publicerad

Som enda sjukhus i Sverige deltar kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i en internationell studie för att utveckla behandlingsmetoderna mot äggstockscancer. Lyckas studien kan det leda till att riklinjerna för behandling helt skrivs om.

– Det skulle kunna rädda livet på många kvinnor, vilket är viktigt då äggstockscancer har bland den högsta dödligheten idag, säger Marta Lomnytska, överläkare vid kvinnokliniken.

I Sverige drabbas årligen cirka 700 kvinnor av cancer i äggstockarna, och bara drygt hälften är fortfarande vid liv fem år efter att de fått sin diagnos. På Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlas årligen drygt 120 kvinnor för nyupptäckt cancer i äggstockarna och återfall.

– Det är en annorlunda sjukdom som ofta utvecklas i tystnad, säger Marta Lomnytska, överläkare vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset.

Studien hoppas kunna rädda fler kvinnors liv

Kvinnokliniken på Akademiska gick med i studien i slutet av mars i år, och siktar på att årligen rekrytera 25 patienter. Marta Lomnytska betonar vikten av att urvalet av vilka patienter som får vilken behandling under studien sker slumpmässigt för att ge tillförlitliga resultat, men är samtidigt optimistisk inför resultaten så här långt.

– Uppvärmda cellgifter har tidigare visat sig effektivt då det tränger in i de kvarvarande cancercellerna väldigt effektivt, säger hon.

I klippet: Hör mer om varför dödligheten är så hög inom just äggstockscancer, och hur studien kan förändra den statistiken.

Studien OVHIPEC-2

▪ Inleddes 2020 men pausades under covid19-pandemin

▪ Bedrivs internationellt i Sverige, Nederländerna, Frankrike, Italien, Danmark, Storbritannien och Australien. Till Uppsala skickas patienter från andra regioner för att få behandling och delta i studien, som är noggrant bedömd av en riskkommité.

▪ Jämför traditionell kirurgisk behandling med en kombination av kirurgi och uppvärmda cellgifter, så kallad varm cytostatika

▪ Vänder sig till kvinnor med äggstockscancer typ 3

▪ Planeras inkludera totalt 538 kvinnor, fördelat på de deltagande sjukhusen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.