Uppsala kommun inför nya rutiner efter avslöjandet om sexuella övergrepp inom hemtjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det räcker inte med att stärka säkerheten vid rekrytering”, säger Lenita Granlund. Hör mer i klippet ovan om hur kommunen skärper rutinerna efter övergreppen inom hemtjänsten. Foto: Johan Gunseus/TT/Uppsala kommun

Nya larm om övergrepp i hemtjänsten – Uppsala kommun skärper rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäkter och sexuella övergrepp inom hemtjänsten – nu har nya larm inkommit till Uppsala kommun. En person är avskedad och tre är avstängda. Samtidigt skärps rutinerna för när personer anställs.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen.

På torsdagen höll Uppsala kommun en digital pressträff med anledning av larmen om sexuella övergrepp inom äldrevården. Det hela började med UNT:s granskning av två våldtäktsfall inom äldreomsorgen. Därefter har det kommit uppgifter till kommunen om ytterligare övergrepp från anställda.

– Två män är avstängda för sexuellt ofredande, men sedan är det ytterligare en man som stängts av efter att vi fått in tips om att han varit dömd för våldtäkt, säger Lenita Granlund.

Gör hembesök efter samtal

Under den senaste veckan har kommunen ringt runt till alla kvinnor som använder sig av hemtjänsten där övergreppen skett. Efter samtalen har kommunen beslutat att göra hembesök hos två kvinnor.

– Vi kan inte uttala oss i nuläget om det rör sig om ytterligare övergrepp, säger Lenita Granlund.

Hur kan de här händelserna ha skett utan kommunens kännedom?

– Det är såklart fruktansvärt, men brukarna inom hemtjänsten är utsatta eftersom våra anställda ofta arbetar ensamma, säger Lenita Granlund.

Vad gör kommunen för skärpa tryggheten för brukarna? Se svaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.