Oscar Götlind samlar in avloppsvatten vid Uppsala vatten för att sedan skicka proverna till analys. Vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har man följt spridningen av covid-19 i avloppsvattnet sedan tidigare. Nu ska man använda tekniken för att spåra om nya virusutbrott är på väg att uppstå i ett tidigt skede.
– Genom att titta på alla virus som finns i avloppsvattnet kan vi se om många människor är smittade av något. På så sätt har vi ett system där vi både kan hitta och agera snabbt om det uppstår en ny pandemi, säger Maja Malmberg, forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU.
”Kan få en prognos”
Upptäckten av nya virusutbrott skulle kunna ske innan de upptäcks i sjukvården. På laboratoriet kan man räkna ut hur stor del av befolkningen som kan vara infekterade.
– Då kan vi få en prognos hur en infektion utvecklas i samhället, säger Anna Székely, en av forskarna vid SLU.
Det nystartade forskningscentret benämt SEEC (Swedish Environmental Epidemiology Center) är ett samarbete mellan forskare från SLU, KTH, Karolinska Institutet och Uppsala universitet.
Prover från 2,5 miljoner människor
6 miljoner kronor från Scilifelab har möjliggjort starten och avföringsprover från runt 2,5 miljoners människor i 13 olika orter ska samlas in och analyseras.
– En sak som är bra med avloppsvatten är att alla i städerna är med och bidrar, säger Maja Malmberg.
Här ska avföringsproverna samlas in:
Avföring ska samlas in från både storstäder och flera uppländska orter.
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Uppsala
- Umeå
- Örebro
- Kalmar
- Enköping
- Knivsta
- Tierp
- Vaxholm
- Älvkarleby
- Österåker
- Östhammar