Apotekarna Areej Ghannam och Rami Ballisoufi från Syrien, är några av dom som börjat på utbildningen. Foto: SVT

Nyanlända apotekare snabbutbildas i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på apotekare i landet. För att lösa efterfrågan har Uppsala universitet startat en utbildning där nyanlända med apotekarexamen snabbare ska komma ut på arbetsmarknaden.

Utbildningen är en ettårig distansutbildning som genomförs på Uppsala och Göteborgs universitet. Universiteten fick i uppdrag av regeringen att utveckla och anordna en effektiv kompletteringutbildning för utländska apotekare och receptarier som vill arbeta i Sverige.

– De är färdigutbildade och har en fantastisk mångårig erfarenhet av olika sjukvårdsarbeten. Så det är en väldigt eftertraktad grupp människor som kommer och går den här utbildningen. Vi ser också ett stort behov av apotekare och receptarier runtom i landet, säger Shima Momeni  som är projektledare för utbildningen vid Uppsala universitet.

Shima Momeni leder utbildningen vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Brist i landet

För att få arbeta som apotekare eller receptarie inom svensk hälso- och sjukvård, till exempel på apotek, sjukhusapotek och kliniker, krävs en svensk legitimation. Något som man får ansöka om hos Socialstyrelsen.

Enligt Arbetsförmedlingen råder det brist apotekare och receptarier i hela landet, men just i Uppsala län råder balans.

– Däremot så har antalet apotek ökat i länet sen apoteket avreglerades 2009. Det har nästan fördubblats från 28 till 50 apotek, säger Jim Enström, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Hur ser det ut framöver för apotekaryrket?

– Vi gör ju våra prognoser på ett års sikt, men det är ju så att antalet apotek har ökat i hela landet, vilket innebär många jobb. Är det fler som jobbar som apotekare så blir det också en omsättning. Det kommer sannolikt att finnas goda möjligheter till jobb om man är beredd på att flytta, säger Jim Enström.

Kompletteringsutbildningen är på ett år och för dom som utbildat sig till apotekare utanför EU. Foto: SVT

Snabbare ut i arbete

Totalt är det 30 personer från tolv olika länder som startar distansutbildningen nu under hösten vid Uppsala universitet. Och det är många som väntat länge på att få börja arbeta. En av dem är 30-åriga Rami Ballisoufi från Syrien. Han har bott i Sverige i 2,5 år och utbildade sig till apotekare i Jordanien. Nu är han bosatt i Sölvesborg i Blekinge län.

– Många har väntat nästan ett år för att få börja den här utbildningen. Men det känns bra och vi hoppas att det här nya programmet ska bli som de har lovat oss, så vi hamnar på samma nivå som svenskutbildade apotekare, säger Rami Ballisoufi.

Även apotekaren Areej Ghannam, född i Syrien men som nu bor Motala, har börjat utbildningen.

– Jag är mycket intresserad av den här kursen så jag kan fräscha upp mina kunskaper för att kunna jobba här, säger Areej Ghannam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.