”Det är oro och nedstämdhet”. Hör i klippet om hur fackklubben på Adlibris lager i Morgongåva reagerar efter bokjättens storvarsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oro och nedstämdhet” – hör hur fackklubben på Adlibris lager i Morgongåva reagerar efter bokjättens storvarsel. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Oro efter Adlibris varsel i Morgongåva: ”Känner sig överkörda när robotar tar över”

Uppdaterad
Publicerad

Bokjätten Adlibris storvarsel i Morgongåva väcker oro när packning av böcker framöver ska utföras av robotar.

– Det är oro och nedstämdhet, säger Nathalie Björkfall, anställd och fackligt aktiv.

Adlibris har en stor nätbokhandel och är en av de största arbetsgivarna i Morgongåva och Heby kommun med sitt lager där böcker packas.

I torsdags kom beskedet att 130 av de 194 fastanställda varslas. Totalt arbetar här 238 personer. Fackliga förhandlingar pågår och hur många som förlorar jobbet blir klart nästa år.

– Man vet inte hur framtiden ser ut, säger Nathalie Björkfall från fackförbundet Handels lokala klubb på företaget.

I Morgongåva – med 1 500 invånare – har Adlibris och Apotea bildat ett stort e-handelscentrum. Här bygger nu bokjätten en ny byggnad där packning av varor ska automatiseras.

Adlibris vd: ”Måna om en bra lösning”

Enligt bolaget är det en investering för att säkra konkurrenskraften. Adlibris har sedan grundandet för 27 år sedan haft sin logistik i Morgongåva. Vd:n Jonas Karlén säger sig inte ha möjlighet till en intervju utan hänvisar i stället till en skriftlig kommentar:

”Vi är måna om att hitta en så bra lösning som möjligt. Inom förhandlingen diskuteras omställning och vi kommer göra vad vi kan för att underlätta för eventuellt uppsagda individer att komma till vidare anställning. Vi planerar för kontakt med lokala och regionala aktörer inom såväl kommun som näringsliv och bemanningsbolag. Det är arbetsbrist som är orsaken till varslet, inte kompetens”.

”Den lokala förankringen är viktig för oss och vi vill fortsätta bidra i utvecklingen av Morgongåva som ett av Sveriges viktigaste e-handelscenter”, skriver Karlén vidare.

Hör mer i klippet om hur facket tar emot beskedet om storvarsel och oron för robotiseringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.