I klippet kommenterar Sven-Erik Alhem mejlet till nämndemännen. Foto: SVT

Tio nämndemän anmälda på två månader: ”Toppen på ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

Tio nämndemän – så många har på olika sätt misskött sitt uppdrag under september och oktober i år enligt Catarina Barketorp, lagman på Uppsala tingsrätt. Enligt henne fanns det goda skäl att skicka ut brevet som väckt starka känslor hos mottagarna.

– Domarna rapporterar inte allt, det här är bara toppen på ett isberg. Det som rapporteras in är när de verkligen tröttnar, säger Barketorp.

Mejlet som skickades ut till nämndemännen vid Uppsala tingsrätt innehöll bland annat kritik från ledningshåll för att nämndemän har sovit under förhandlingar, fingrat på mobilen och inte kommit i tid till sina uppdrag.

De tio nämndemän som anmälts de senaste två månaderna utgör 5 procent av hela gruppen nämndemän som tillhör tingsrätten.

Men Catarina Barketorp tror inte att problemen blivit vanligare på senare tid, i stället förklarar hon det med att man uppmanat domarna att dokumentera problemen.

– Blir fascinerad av att nämndemännen känner sig kränkta, det här är sådant de redan vet. Det är sunt förnuft att inte somna under ett mål man dömer. Allt som sägs är viktigt, säger hon.

”Skapa misstroende”

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem har tagit del av innehållet i mejlet till nämndemännen och ser allvarligt på det som tas upp i brevet. Men han tycker att man ska vara försiktig med att anklaga nämndemännen för att sova, eftersom han menar att många kan blunda samtidigt som de är medvetna om vad som sker. Dock kan slutna ögon kan skapa ett misstroende mot domstolen.

Se överåklagaren Sven-Erik Alhem kommentera brevet och varför han inte skulle ha skickat ett sådant i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.